Majstorica transformacije

Bugenvilija - brazilska ljepotica koja daje raskoš našim vrtovima

Postoji puno vrsta bugenvilija i zasigurno ćeš naći onu savršenu za sebe. Penjačica ili stablašica, sa šarenim ili jednobojnim, dlakavim ili glatkim listovima, cvjetovima u bezbroj boja i oblika.

daniela-paola-alchapar-pxIib5gsWiY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Neobično i dugo ime ove biljke, odlično pristaje njezinom izgledu. Bugenvilija je penjačica iz porodice noćurkovki koja tvori velike cvjetne grmove, izetno efektnog izgleda, a krasi dvorišta, vrtove i zidove okućnica diljem jadranske obale, osobito njezinoj južnog dijela. Ime je dobila po francuskom pustolovu i pomorcu Louisu Antoineu de Bougainvilleu koji je ovu ljepoticu u 18. stoljeću donio iz Brazila.

S obzirom da potječe iz Južne Amerike, bugenviliji savršeno odgovaraju klimatski uvjeti na južnom Jadranu. Voli puno sunca i visoke temperature, no traži i dosta vode. Zanimljivo je da bugenvilija ima neugledne bijele cvjetiće, a ljepotu joj daju brakteje (pricvjetni listovi) čija boja može varirati od bijele preko crvene i ružičaste do ljubičaste. zahvaljujući braktejama bugenivlija izgleda izuzetno raskošno.

Postoji 18 južnoameričkih vrsta bugenvilije, nastalih križanjem tri glavne vrste - bugenvilije sepctabilis (ova vrsta ima one prepoznatljive velike brakteje), glabre (brakteje su joj trokutaste, listovi glatki) i peruviane (ova posljednja je zimzelena biljka).

U svijetu ima nekoliko stotina hibrida ove biljke - lončanica, penjačinca, stabla, grmolikih vrsta. Vrlo su male šanse da ne pronađeš bugenviliju koja će savršeno odgovarati tvojim zahtjevima. Neke mogu izrasti čak do 25 metara u visinu i pet - šest metara u širinu, dok će drugima biti sasvim udobno u lončanici koju ćeš objesiti na balkonu.

Za sadnju u vazama najbolja je glatka bugenvilija glabra, dok hladnije klimatske uvjete najbolje podnose bugenvilije s tamnijim cvjetovima, zbog čega je diljem naše obale, odnosno u sjevernijim krajevima najrasprostranjenija upravo bugenvilija s tamno ljubičastim cvjetovima. Ova biljka ne voli vjetar pa za nju biraj zavjetrinu.

Image
Malo traži, a puno daje

Biljka koja će preživjeti svaku tvoju grešku i cvasti cijelo ljeto

Želiš li svoj vrt obogatiti ovom brazilskom ljepoticom, posadi je u ranu jesen kako bi se do zime primila. Sadi je na dubinu od 15 centimetara i vodi računa da ima dovoljno mjesta u širini. Ako ju sadiš uza zid, ostavi 20-30 centimetara prostora kako bi mogla neometano rasti i razviti se do svoje punine. Zaljevaj je redovito, no ne pretjerano. Ostavi zemlju da se osuši prije idućeg zalijevanja. Umjereno vlažno tlo savršeno je za nju. Obrezuj je kako bi formirala lijep oblik i obilato cvala.

U kasnu jesen (govorimo o bugenvilijama koje imaju deblo i rastu u vrtu, a ne u lončanicama) ukloni izboje na glavnome deblu kako bi biljka formirala krošnju i bogato cvala dogodine.

Iako bugenvilije izgledaju nježno, neke kriju oštro trnje pa im treba pristupiti s oprezom, osobito kod obrezivanja. Cvijeće bugenvilije je jestivo i koristi se za salate.

Ova južnoamerička biljka izuzetan je ukras vrtovima i balkonima. Nećeš pogriješiti pružiš li joj priliku da ti se pokaže u svoj svojoj punini.