Dobra energija

Feng shui trikovi: Stvari koje zaista trebamo promijeniti u domu

Nered je uglavnom glavni energetski blokator u svakom domu, ali nije jedini i dobro je znati što još možemo učiniti za dobar protok energije

paige-cody-bOVZ_f3fbQM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Posljednjih godinu dana toliko smo vremena proveli u svojim domovima da nam je svima postalo jasno koliko je važno da je naš dom mirno i sigurno mjesto. Prostor u kojem provodimo najviše vremena treba biti najljepše utočište u kojem nema nikakvih viškova koji nam smetaju ili stvari koje nas uzrujavaju. Stoga je dobro pogledati što feng shui, drevna kineska vještina koja promiče mir i sklad, kaže o tome.

Image
Unikatna i prekrasna

Kala je nježna i elegantna kraljica među cvijećem

"U osnovi svih feng shuija i istočnjačkih tradicija liječenja, energija je sve", piše stručnjakinja za feng shui Dana Claudat za Mindbodygreen.com. "Ustajala energija doprinosi blokadi i bolesti, dok je otvorena, protočna energija osnova za dobra raspoloženja i svaku vrstu obilja", kaže dalje.

Nered je uglavnom glavni energetski blokator u svakom domu, ali nije jedini. U nastavku možeš pročitati koje stvari u svakom domu blokiraju energiju i zbog kojih se svi ukućani mogu osjećati kao da ne mogu krenuti naprijed, a kao što ćeš vidjeti nije veliki problem energiju u domu učiniti protočnom.

Ogledala na ulazu ili spavaćoj sobi

"Nije dobro imati ogledalo ako je nasuprot ulaznih vrata. Ovo će odbiti dobru energiju da slobodno ulazi u dom", objašnjava Patricia Lohan, autorica i feng shui stručnjakinja. No, postoji još jedan prostor u kojem bi trebalo izbjegavati zrcala - spavaća soba.

Amanda Gibby Peters, savjetnica za feng shui, preporučuje da svi koji imaju probleme sa spavanjem iz prostora u kojima se odmaraju maknu ili prekriju zrcala.

shimmer fallback

"Ogledala povećavaju protok energije, a povećana energija ometa san. Dakle, jednostavan recept je prekriti ogledalo na nekoliko noći i vidjeti je li se nešto promijenilo. Ako primijetimo razliku, onda ogledala možemo zamijeniti nekim drugim elementima koje volimo - lijepe slike ili posteri", objašnjava dalje.

Spavaća doba: Spremište ispod kreveta i televizor

Iako je prostor ispod kreveta često najbolji i najlakši način da se spremi višak stvari koji svi imamo u svojim domovima, možda podsvjesno uništavamo dobar san. "Sve što se nalazi ispod kreveta utječe na donji dio tijela i zato je važno izbjegavati skladištenje predmeta", kaže Lohan.

Kad se ovaj prostor oslobodi (osim čiste posteljine, što feng shui dopušta) vrijeme je da se pozabavimo tehnologijom u spavaćoj sobi. Budući da bi to trebalo biti mjesto za odmor, prije svega bi bilo dobro da televizore i telefone ostavimo ispred vrata spavaće sobe. Osim što je ovo važno za dobar protok energije, znamo da bi nam to preporučio i svaki stručnjak za spavanje.

shimmer fallback

Crvena boja u kuhinji

U feng shuiju postoji pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda), a njihova ravnoteža u prostoru može pomoći da se osjećamo ugodnije. Na primjer, recimo da u jednoj sobi imamo puno tamnog drveta, možda bi trebalo dodati malo cvijeća i svijeća za sklad.

Kuhinja je već mjesto s puno vatre, pa je tamo najbolje izbjegavati crvenu boju, smatra Lohan. "Kuhinja ima štednjak, tako da je to dovoljno energije vatre. Previše vatre može iritirati ljude i negativno utjecati na zdravlje", dodaje dalje.

Oštećeni predmeti i mračni prizori na zidovima

Osim što treba ukloniti nered u cijelom domu, trebamo se pobrinuti da ukrasni predmeti i slike u svakoj prostori stvaraju radost. To znači da bismo trebali biti okruženi stvarima koje izazivaju pozitivne emocije ili nas podsjećaju na sretne uspomene.

"Ako netko ima problema s depresijom i niskom energijom, često primijetim da su njegova umjetnička djela, fotografije i ogledala vrlo nisko na zidovima", piše arhitektica i feng shui stručnjakinja Anjie Cho. Na ovaj način se može srušiti chi - životna energija. Također treba paziti da fotografije, slike ili posteri budu ravno postavljeni.

I na kraju, još jedna važna napomena za dobar protok energije, važno je maknuti ili popraviti sve oštećene stvari u domu kako u nama ne bi izazvale iste osjećaje. A ovo uključuje i mrtve biljke, pa je vrijeme da i njih bacimo u kompost ako su potpuno uvenule.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.