10 pogrešaka u čišćenju koje nesvjesno radimo, a trebamo ih se riješiti

Neke od njih radimo potpuno nesvjesno, ali krajnje je vrijeme da to promijenimo

10 pogrešaka u čišćenju koje nesvjesno radimo, a trebamo ih se riješiti

Bez obzira koliko ga voljeli ili ne, svi mi tražimo načine da čišćenje učinimo bržim i jednostavnijim. Ipak, ponekad uzimanje određenih "prečica" zapravo otežava cijelo čišćenje na duge staze.

Image

Znaš li razliku između dezinfekcije, sanitizacije i čišćenja?


Većina nas ima određene loše navike koje sprečavaju našu sposobnost da odradimo posao što učinkovitije (utoliko da čak možemo nanijeti štetu svom domu!). 

Vrijeme je da se napokon riješiš tih loših navika kako bi brže mogla doći do čišćeg doma. Evo jednostavnog načina za početak: Odaberi jednu ili dvije loše navike sa sljedećeg popisa koje ćeš mijenjati svaki tjedan i vjeruj nam: uskoro ćeš imati blistaviji dom i više slobodnog vremena za stvari u kojima uživaš.

Korištenje previše deterdženta, omekšivača ili sredstva za čišćenje

Ako malo proizvoda djeluje, onda će puno proizvoda djelovati još bolje i brže? Nažalost ne. Korištenje previše sredstva za čišćenje ili deterdženta za pranje rublja može zapravo nanijeti više štete nego koristi.

Ako se višak proizvoda za čišćenje ne ispere u potpunosti, ostatak postaje magnet za prljavštine. Zato bi, bez obzira na godine iskustva, uvijek trebala pročitati upute i uvijek koristiti preporučenu količinu ili čak i malo manje. U suprotnom trošiš vrijeme i novac, a vjerojatno nanosiš i štetu.

Image


(Foto: Depositphotos)

Čišćenje s prljavim 'alatima'

Kako možeš očekivati čiste rezultate ako koristiš prljave alate za čišćenje? Ako tvoja perilica ima 'miris' nakupljanih bakterija ostacima deterdženta, odjeća će pokupitit taj miris, odnosno smrad. Ako je vrećica za usisavač ili filter napunjen prašinom, usisavač neće raditi kako treba. Nadalje, prljava krpa ili spužva samo raznosi okolo sve više bakterija. I tako dalje, i tako dalje. 

Uzmi si vremena za temeljito čišćenje svih alata nakon svake uporabe tako da ih u potpunosti isprazniš ili opereš u vrućoj vodi i dodaš malo dezinfekcijskog sredstva. Naravno, s vremena na vrijeme zamijeni ih novim alatima.


Image


(Foto: Pexels)

Ostavljanje prljavog posuđa u sudoperu...pa čak i na kratko vrijeme

Kod ove loše navike postoje dvije opcije. Ili nemaš trenutno vremena/volje oprati posuđe ili ga treba odložiti u perilicu ali također trenutno nemaš vremena/volje pa si ga na neko vrijeme odlučila odložiti u sudoper.

Vjeruj nam, bolje da si ga ostavila na stolu nego da ga odlažeš u sudoper koji je savršeno leglo za bakterije i jackpot za gladne insekte


Image


(Foto: Unsplash)

Gomilanje hrane u hladnjaku

Ako znaš da tvoja obitelj mrzi ostatke hrane i da će se 99 posto ionako sve baciti nakon par dana, zašto se onda uopće trudiš pospremati je u hladnjak? Ako hranu nećeš iskoristiti sada, baci je. Nepravilno pohranjena hrana potiče rast plijesni i bakterija te čišćenje iz hladnjaka čini mnogo većim zadatkom nego što mora biti.


(Foto: Pexels)

Brisanje prašine nakon čišćenja

Uštedi si truda brisanjem prašine prije usisavanja. Sobu treba očistiti odozgo prema dolje, tako da prašina pada na pod i treba je ukloniti ili usisavati. I baš kao što jedna maramica za čišćenje ne može učinkovito očistiti cijelu kupaonicu tako ni jedna maramica za brisanje prašine ne može pobrisati svu prašinu. U suprotnom samo guraš prašinu okolo prljavom maramicom ili krpom.


Image


(Foto: Depositphotos)

Preskakanje čitanja uputa

Jesi li ikad morala ponoviti neki kućanski posao jer sredstvo za čišćenje nije djelovalo? Možda nije djelovalo, ali vrlo vjerojatno nisi pročitala upute. Radije provedi 30 sekundi čitajući upute kako bi izbjegla 30 minuta dodatnog čišćenja ili pranja.


Image


(Foto: Unsplash)

Ostavljanje nepospremljenog kreveta

Čak i ako je ostatak spavaće sobe uredan i čist, nepospremljen krevet čini je neurednom. Pospremanje kreveta svako jutro je navika koja će potaknuti organizaciju ostatka sobe (a možda i cijelog doma). Učini zadatak jednostavnim odabirom posteljine koju je lako uredno raširiti. Krevet s jednostavnom posteljinom i jastucima je mnogo lakše napraviti nego onaj s puno jastuka i dodataka poput deka.


Image


(Foto: Unsplash)

Gomilanje papira

Čak i uz doba tehnologije i internet bankarstvo, još uvijek postoji hrpa papira koja završava u našim domovima. Pošta, časopisi, novine, školski radovi i projekti; sve te stvari imaju tendenciju nakupljanja. Nemoj dopustiti da se to dogodi.

Odredi mjesto u blizini ulaznog mjesta za svu poštu, publikacije i obrasce i drži kantu za recikliranje u blizini. Barem jednom tjedno razvrstaj i izvrši potrebne akcije ili baci u reciklažu.

U poseban fascikl spremi važne papire poput određenih računa ili dokumenata. Podijeli časopise i novine s drugima, recikliraj ili jednostavno čitaj članke na internetu.

Image


(Foto: Unsplash)

Neizvršavanje zadataka

Svi ponekad budemo prekinuti u nečemu što radimo, ali pokušaj dovršiti zadatak nakon što ga započneš. Ako izvadiš dasku za glačanje, ne zaustavljaj se zbog pauze na društvenim mrežama sve dok glačanje ne bude obavljeno. Ako imaš samo 15 minuta za čišćenje, počni s uklanjanjem nereda i stavljanjem predmeta na njihovo pravo mjesto. A onda ćeš se kasnije moći vratiti na detaljno čišćenje.


Image


(Foto: Unsplash)

Odgađanje čišćenja


Odgađanje čišćenja i čekanje dok taj zadatak jednostavno ne postane  'previše' jedna je od najtežih loših navika koje se treba riješiti. Većina nas se ne može suočiti s katastrofom i jednostavno je izbjegavamo što je duže moguće. 

Ali ako svaki dan malo očistiš, puniš i prazniš perilicu posuđa, riješiš se hrpe rublja koja čeka, prođeš usisavačem po sobama, tada čišćenje cijelog doma neće biti toliko naporno i uostalom, jednostavno se neće dogoditi da ga ikad bude 'previše'.(Foto: Unsplash)