Vino je bogato antioksidansima
Postoji mnogo namirnica i pića bogatih antioksidansima, a vino je jedno od njih. Antioksidansi su spojevi koji sprječavaju oštećenja stanica uzrokovana upalom i oksidativnim stresom. Grožđe ima visoku razinu polifenola, koji su antioksidansi za koje se pokazalo da smanjuju oksidativni stres i upalu. Budući da crno vino ima više antioksidansa od bijelih sorti grožđa, pijenje crnog vina može povećati razinu antioksidansa u krvi u većoj mjeri nego pijenje bijelog.
Zapravo, jedno dvotjedno istraživanje na 40 odraslih osoba pokazalo je da dnevno konzumiranje 400 ml crnog vina povećava antioksidativni status. Viši antioksidativni status povezan je sa smanjenim rizikom od bolesti. Na primjer, pijenje crnog vina povezano je sa smanjenim rizikom od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, koje su povezane s oksidativnim stresom.