Vino može pomoći u borbi protiv upale
Vino sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva. Kronična upala može se smanjiti prehranom, smanjenjem stresa i tjelovježbom. Mnoge namirnice imaju moć smanjiti upalu, a smatra se da je vino jedna od njih. Studije sugeriraju da spoj nazvan resveratrol u vinu ima protuupalna svojstva i može biti od koristi za zdravlje. Jedna studija na 4461 odrasloj osobi pokazala je da je umjerena konzumacija vina povezana sa smanjenim upalnim odgovorom. Sudionici ove studije sami su prijavili svoj unos alkohola. Oni koji su konzumirali do 40 ml alkohola dnevno imali su manje upale od onih koji nisu pili.
Štoviše, u studiji koja je uključivala 2900 žena, one koje su svakodnevno pile čašu vina imale su značajno smanjene upalne markere u usporedbi sa ženama koje su se suzdržavale od alkohola. Naravno, iako je istraživanje obećavajuće, potrebno je više studija kako bi se bolje razumjele protuupalne prednosti vina.