NOVA SEZONA

Cilj stručnjaka u 'Braku na prvu' je jasan: 'Parovi trebaju biti iskreni, srušiti tabue i prihvatiti različitosti'

Sanela Kovačević Nelly, Iva Stasiow i Boris Blažinić spremni su upoznati 12 romantika i pronaći im adekvatnog partnera za život. A tko su odabrani parovi pred kojima je 'Brak na prvu' - otkrit će se 29. siječnja na RTL-u!

strucnjaci BNP.jpg
Foto: RTL

Na RTL-u 29. siječnja počinje nova sezona velikog sociološkog eksperimenta 'Brak na prvu' u kojem će tim stručnjaka; magistra psihoterapije Iva Stasiow, spisateljica i stručnjakinja za muško-ženske odnose Sanela Kovačević Nelly te profesor psihologije i sudski vještak za psihologiju Boris Blažinić otkriti tko su parovi pred kojima je uzbudljivo bračno putovanje.

Nakon vjenčanja parovi odlaze na medeni mjesec, potom počinju zajedno živjeti, a zadatak stručnjaka nije samo od ponuđenih kandidata prepoznati i procijeniti parove koji su optimalno kompatibilni nego im tijekom cijelog procesa pomagati da se bolje upoznaju te prebrode razlike i prepreke koje im se nađu na putu. Upravo su zato prve tjedne njihova zajedničkog života podijelili na određene segmente - prvo slijedi tjedan razotkrivanja za koji će biti zadužen Boris Blažinić, potom tjedan intimnosti koji će voditi Sanela Kovačević Nelly, a Iva Stasiow posvetit će se tjednu različitosti

„Prvi tjedan sociološkog eksperimenta je tjedan razotkrivanja, kada će kandidati kroz zadatke dublje upoznati osobu s kojom žive te će doći do povezivanja ili dubljih razmirica među njima. Partneri koji su spremni otvoreno govoriti o osjećajima, nadanjima, strahovima i snovima stvaraju okruženje u kojem oba partnera mogu osjećati sigurnost i prihvaćenost. Iskrenost i autentičnost su stupovi procesa razotkrivanja - čin iskrenosti nije uvijek lak, ali je nužan za stvaranje bliskosti, a autentičnost uključuje pokazivanje pravog 'ja', sa svim manama i vrlinama. Razotkrivanje nije jednosmjerni proces; zahtijeva aktivno slušanje i razumijevanje oba partnera te visoku razinu povjerenja i poštovanja. U konačnici, razotkrivanje u ljubavnom odnosu nije samo put do boljeg razumijevanja partnera nego i putovanje prema dubljem samorazumijevanju. Putem ovog procesa partneri učvršćuju vezu, postaju i bolji, cjelovitiji ljudi, sposobniji za ljubav, empatiju i istinsko partnerstvo“, kaže Boris.

Image
Foto: RTL

Tjedan intimnosti bit će ključan za zbližavanje i povezivanje na dubljoj emocionalnoj razini, a cilj je izgraditi povjerenje kao važan temelj partnerskog odnosa. Iako je, kada govorimo o intimnosti, mnogima prva asocijacija seks, važno je naglasiti da tjedan intimnosti nadilazi to. Naime, seksualna intimnost je samo jedna od nekoliko vrsta intimnosti koji su temelji veze. Pod pojmom intimnost podrazumijevamo uzajamni osjećaj otvorenosti i ranjivosti, stoga možemo reći da je duboka intimnost postupni proces koji zahtijeva strpljenje, komunikaciju i povjerenje. Kako je ovo sociološki eksperiment unutar kojeg se sve odvija puno brže nego u stvarnom životu; od braka do zajedničkog suživota, za naše parove ovo je iznimno važan dio eksperimenta jer ćemo prvi put otvoriti neke važne i za njih neočekivane teme. Parove čeka niz zanimljivih vježbi i radionica, a cilj je odgovoriti na sva za mnoge 'neugodna' pitanja i dotaknuti se uvriježenih tabua kako bi se otvorili i naučili ponajprije više o sebi, a onda i o partneru. Tjedan intimnosti bit će jedan od najzanimljivijih dijelova eksperimenta jer ono što slijedi bit će neočekivano i za sudionike i za gledatelje“, otkriva Nelly.

Image
Foto: RTL

Tjedan različitosti je ključan u ovom sociološkom eksperimentu. Kandidati su proveli već neko vrijeme skupa i u tom razdoblju prepoznali su i neke različitosti jedni kod drugih. Najčešće prepoznavanjem različitosti partnerski odnosi počinju oslabljivati, partneri se udaljuju i dolazi do razmirica i svađa. Različitosti su sastavni dio svakog odnosa i potrebno je znanje i alati da bi ih prevladali. Stoga u ovom tjednu s kandidatima prolazim i učim ih osnovnim alatima, a to su kako se komunicira, kako razumjeti različito ponašanje partnera i kako reagirati u neugodnim situacijama. U ovome tjednu svi gledatelji mogu naučiti kako je ključno raditi na razlikama, a ne se zbog toga još više udaljiti“, zaključuje Iva.

Image
Foto: RTL

Sanela Kovačević Nelly, Iva Stasiow i Boris Blažinić spremni su upoznati 12 romantika i pronaći im adekvatnog partnera za život. A tko su odabrani parovi pred kojima je 'Brak na prvu' - otkrit će se 29. siječnja na RTL-u!

Image
INTERVJU SA STRUČNJAKOM

Psiholog Boris Blažinić otkrio je tajne sretnih brakova koji traju