Naziva se i 'niz srca'

'Ceropegia woodii' je predivna biljka srcolikih listova koju moraš imati u svome domu

Voliš li biljkama dekorirati prostor, ova neobična ljepotica bi se svakako trebala nalaziti u tvojoj kolekciji

collage.jpg
Foto: Unsplash

Biljke su uvijek rado viđen dekorativni dodatak u domovima, a u posljednje vrijeme, zahvaljujući društvenim mrežama, popularne postaju biljke jedinstvenog i posebnog izgleda. Jedna od takvih jedinstvenih biljaka je i ceropegija odnosno Ceropegia woodii, poznata kao String of Hearts (‘niz srca’).

Image
Za svaki interijer

Kaladij - osvojila nas je ova prekrasna biljka neobičnog izgleda

Ceropegija je neobična i izuzetno dekorativna biljka, porijeklom iz južne Afrike. Posebnom je čine listovi u obliku srca koji su dugački svega 1-2 cm te su sivozelene boje. Najčešće se sade u visećim posudama te rastu prema dolje i oplemenjuju svaki prostor u kojem se nalaze. Uz pravilno održavanje, ova biljka može narasti i do 1 metra.

Image
Foto: Pexels

S obzirom na to da u svojim stabiljkama sprema vodu, Ceropegia woodi spada u sukulente. U našim je krajevima ova biljka puzavica poznata i pod nazivima kineski lampion ili lanac, ogrlica i penjačka krunica.

Što se tiče samog održavanja, ceropegija voli indirektnu svjetlost te minimalno vode. Dakle, potrebno je biti vrlo oprezan kod zalijevanja i ostaviti biljku da se poptuno osuši prije slijedećeg zalijevanja. Ljeti ju je dovoljno zalijevati jednom tjednom, a tijekom zimskih mjeseci jednom u 2-3 tjedna. Za vrijeme vegetacije trebaju ju dohranjivati, jednom mjesečno. Presađuje se svakih nekoliko godina i najbolje uspijeva u plitkim posudama. Najviše joj smeta vlaga pa ju je najbolje smjestiti u prostoriju u kojoj je zrak suh.  

Zanimljivo je spomenuti da je ovo cvjetajuća biljka, a najčešće cvate od ljeta pa sve do jeseni. Ima sitne, cjevaste cvjetove ljubičaste boje koji služe kao zamka za male insekte.

Uz samo malo truda i pažnje, ceropegija zaista može izgledati impresivno, a voliš li biljke, onda je svakako moraš dodati u svoju kolekciju sobnih biljaka!