Tjelovježba

Koje su osnovne Hatha joga vježbe?

Hatha joga je jedan od najpopularnijih oblika joge. Hatha joga vježbe kombiniraju fizičke vježbe s tehnikama disanja i meditacijom.

joga-vjezbanje.jpg
Foto: Pixabay

Naziv dolazi od sanskrtskih riječi "ha" što znači sunce i "tha" što znači mjesec, odražavajući balansiran pristup jogi koji spaja suprotne sile. Osnovne hatha joga vježbe mogu se izvoditi u bilo kojoj dobi i razini tjelesne kondicije. Ove vježbe usredotočene su na jačanje i istezanje mišića, poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti tijela, kao i na razvoj svijesti o disanju i fokusu uma.

Nekoliko hatha joga vježbi za početnike:

Planina (Tadasana) je prva hatha joga vježba koju morate isprobati. Stojite uspravno na prostirci s ravnim leđima, rukama uz tijelo i stopalima razmaknutim na širini kukova. Držite glavu ravno i disite duboko.

Pas (Adho Mukha Svanasana) je vrlo zabavna hatha joga vježba. Sagnite se na pod na sve četiri, a zatim podignite bokove prema stropu i pomaknite se u obliku obrnutog "V". Držite glavu između ruku i disite duboko.

Mač (Virabhadrasana) je jedna hatha joga vježba zanimljivog imena. Noge razdvojite u širini kukova, a zatim jednu nogu savijte u koljenu dok druga ostaje ravna. Ruke držite ispružene prema gore, a gornji dio tijela okrenut prema savijenoj nozi. Držite leđa ravno i dišite duboko, a zatim ponovite s drugom nogom. Ove hatha joga vježbe samo su neke od mnogih poza koje se mogu izvoditi u ovoj vrsti joge.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.