Uredski materijal

Koji su osnovni formati papira?

Jeste li znali da postoje različiti formati papira u različitim dijelovima svijeta? Koji su osnovni formati papira?

papir.jpg
Foto: Pixabay

Formati papira utječu na mnoge stvari. Mnogi predmeti moraju biti dizajnirani s ispravnim dimenzijama papira na umu, poput okvira za slike, dokumenata, ladica za printere i poštanskih omotnica. Standardizirani formati papira pojednostavljuju ovaj proces.

Standardne veličine papira razlikuju se ovisno o tome gdje živite. Dok većina svijeta koristi standard ISO 216 za veličine listova papira, sjevernoamerički sustav je malo drugačiji i ima dimenzije koje je lakše izraziti u inčima. U Sjedinjenim Američkim Državama standardne veličine papira odlučuje Američki nacionalni institut za standarde. U ostatku svijeta, Međunarodna organizacija za standardizaciju ili ISO, predsjedava regulacijom veličine papira. ISO 216 je međunarodno priznata norma za format papira.

No, koje su razlike između američkog formata papira i ISO formata papira? Sjevernoamerički standardi dizajnirani su za imperijalni mjerni sustav, a ne za metrički sustav. Veličina papira u SAD-u je 8,5 x 11 inča koji se lako pamti. Za usporedbu, najbliži ISO ekvivalent, A4 papir, ima dimenzije 210 × 297 mm. To je jednako 8,27 x 11,7 kada je izraženo u inčima, što je znatno manje prikladan broj.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.