Uredski pribor

Koje su dimenzije A5 formata papira?

Jeste li znali da je A5 format papira manji od A4 papira? Donosimo koje su dimenzije A5 formata i kako funkcioniraju formati papira serije A.

format-papira.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Printanje je nešto što je postalo uobičajeno u današnjem digitaliziranom svijetu. Ali s vremena na vrijeme potrebno je isprintati papir specifične veličine, što nije standardni A4 dokument. Stoga postoji A5 format papira. Međutim, koje su dimenzije A5 formata papira?

Play logo

Često se postavlja pitanje koji je papir veći, A4 ili A5. Dimenzije formata papira serije A računaju se na način da je A0 najveći papir, a što je veći broj nakon znaka A, to je papir manji. Stoga je A5 format papira manji od standardnog A4 formata.

Papir ne dolazi samo u različitim veličinama već i u klasama. A-klasa papira se svakodnevno koristi. Papir A klase definiran je kao papir s ispravnim omjerima, što znači da se može savršeno presavijati na pola kako bi se stvorila sljedeća najmanja veličina. No, koje su dimenzije A5 formata papira?

Dimenzije formata papira A5 su 148,5 x 210 mm. To znači da je A5 papir širok 148.5 mm i dugačak 210 mm, za razliku od papira A4 koji je širok 210 mm, a dugačak 297mm. A5 ima razne načine uporabe, od letaka i pozivnica, do knjižica, planera i dnevnika. Nekoliko mobilnih pisača nudi mogućnost ispisa A5, mnogi standardni kućni pisači nude A5 ispise, budući da je upola manji od A4, što omogućuje ispis dva A5 ispisa na jednom listu A4.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.