Tehnologija

Koje su najpoznatije vrste RAM memorije?

Zanima vas što je RAM memorija i koje su vrste RAM memorije? Saznajte koje vrste RAM memorije postoje.

računalna-memorija.jpg
Foto: Pixabay

RAM omogućuje vašem računalu obavljanje mnogih svakodnevnih zadataka, kao što je učitavanje aplikacija, pregledavanje interneta, uređivanje proračunske tablice ili igranje najnovije igre. Memorija vam također omogućuje brzo prebacivanje između ovih zadataka, pamćenje gdje ste u jednom zadatku kada prijeđete na drugi zadatak. U pravilu, što više memorije imate, to bolje. Međutim, postoje različite vrste RAM memorije.

Statički RAM i dinamički RAM su dvije glavne vrste RAM memorije. Statička RAM memorija sastoji se od sklopova koji mogu zadržati pohranjene informacije sve dok postoji napajanje. To znači da ova vrsta memorije zahtijeva konstantno napajanje. Statičke RAM memorije koriste se za izgradnju predmemorije.

Dinamički RAM je druga vrsta računalne memorije. Dinamički RAM pohranjuje binarne informacije u obliku električnih naboja primijenjenih na kondenzatore. Pohranjene informacije na kondenzatorima imaju tendenciju da se izgube tijekom određenog vremenskog razdoblja i stoga se kondenzatori moraju povremeno ponovno puniti kako bi zadržali svoju upotrebu. Glavna računalna memorija općenito se sastoji od dinamičkih RAM čipova.