Tehnologija

Što je webinar? Koje su osnovne karakteristike webinara?

Čujete riječ webinar sve češće u posljednjim mjesecima no niste sigurni što je webinar? Naučite što je webinar i zašto je toliko popularan.

webinar.jpg
Foto: Pixabay

Riječ 'webinar' mješavina je riječi 'web' i 'seminar'. Webinar je događaj koji se održava virtualno kojemu prisustvuje isključivo online publika. Ostali izrazi koji se koriste kao alternativa za webinar su web događaj, online seminar, webcast, web predavanje i virtualni događaj.

Kada znate što je webinar, važno je znati kako sudjelovati u webinaru. Sudionici prate webinare putem računala, tableta ili pametnog telefona, a mogu vidjeti i čuti govornika zahvaljujući audio i video prijenosu. Osim slika, mogu se emitirati prezentacijksi slajdovi koji se prikazuju sinkronizirano s ostatkom prezentacije. Također je moguće koristiti funkciju snimanja zaslona koja omogućuje gledateljima prikazivanje webinara u bilo kojem trenutku.

No, koje su mogućnosti webinara? Webinar je oblik komunikacije jedan-na-više, što znači da izlagač može doprijeti do velike i specifične skupine online gledatelja s jednog mjesta. Pod uvjetom da se učinkovito koristi, interakcija tijekom webinara može biti vrlo moćna. Osobito kada imate velik broj sudionika, pametni alati bitni su za usmjeravanje te interakcije. Neke od mogućnosti webinara su chat, anketa ili uključivanje u razgovor.