Tehnologija

Što je smart home? Kako funkcinira smart home?

Što je smart home? Kako funkcinira smart home? Upoznajte se sa smart home tehnologijom.

smart-home.jpg
Foto: Pixabay

Smart home odnosi se na prikladnu kućnu postavu u kojoj se uređajima može automatski upravljati daljinski s bilo kojeg mjesta s internetskom vezom pomoću mobilnog ili drugog umreženog uređaja. Uređaji u pametnoj kući međusobno su povezani putem interneta, omogućujući korisniku daljinsko upravljanje funkcijama kao što su sigurnosni pristup domu, temperatura, osvjetljenje i kućno kino.

Kada je objašnjeno što je smart home, važno je znati kako smart home funkcionira. Uređaji unutar smart home međusobno su povezani i može im se pristupiti putem jedne središnje točke kao što je pametni telefon, tablet ili računalo. Brave na vratima, televizori, termostati, kućni monitori, kamere, svjetla, pa čak i uređaji kao što je hladnjak mogu se kontrolirati putem jednog sustava kućne automatizacije. Sustav se instalira na mobilni ili drugi umreženi uređaj, a korisnik može kreirati vremenske rasporede za stupanja na snagu određenih promjena.

Pametni kućanski uređaji dolaze s vještinama samoučenja kako bi mogli naučiti rasporede vlasnika kuće i izvršiti prilagodbe prema potrebi. Pametne kuće s kontrolom rasvjete omogućuju vlasnicima kuća da smanje potrošnju električne energije i ostvare korist od ušteda troškova povezanih s energijom. Važno je znati što je smart home i kako funkcionira kako bi znali odlučiti želite li ga ugraditi u vaš dom.