Računarstvo

Što je procesor

Želite naučiti više o računalu koje svakodnevno koristite? Procesor računala je komponenta s kojom biste trebali započeti učenje. Donosimo što je procesor i kako on funkcionira.

procesor.jpg
Foto: Pixabay

Procesor je jedan od najvažnijih dijelova hardvera u bilo kojem digitalnom računalnom sustavu. Unutar procesora postoje tisuće mikroskopskih tranzistora, koji su sićušni prekidači koji kontroliraju protok električne energije kroz integrirane krugove. Procesor se nalazi na matičnoj ploči računala. Procesor je odgovoran za obavljanje cijelog posla računala, odnosno procesor izvodi svaku radnju koju računalo radi i izvršava programe.

Kada znate što je procesor, važno je znati koji su zadaci procesora. Procesor je odgovoran za obradu logičkih i matematičkih operacija i izvršavanje uputa koje mu se daju. Procesor može izvršiti milijune instrukcija u sekundi, ali može izvršiti samo jednu instrukciju odjednom. Procesor funkcionira na način tako da najprije prima neku vrstu unosa, a zatim je zadužen za četiri zadatka.

Prvi zadatak procesora je dohvaćanje uputa iz memorije kako bi se znalo kako postupiti s unosom i znati odgovarajuće upute. Zatim procesor dekodira instrukcije u strojni jezik te izvršava i provodi dane upute. Posljednji zadatak procesora je pohranjivanje podataka u memoriju. Važno je znati što je procesor i koji su njegovi zadaci kako bi znali više o svijetu tehnologije koji nas okružuje.