Tehnologija

Što je mrežna kartica?

Često čujete za pojam mrežna kartica, ali ne znate što je mrežna kartica? Saznajte što je mrežna kartica i čemu ona služi.

mrežna-kartica.jpg
Foto: Pixabay

Mrežna kartica je fizičko sučelje između računala i kabela. Pretvara podatke koje šalje računalo u oblik koji može koristiti mrežni kabel, prenosi te podatke na drugo računalo i kontrolira protok podataka između računala i kabela. Mrežna kartica također prevodi podatke koji dolaze iz kabela u bajtove tako da ih procesor računala može pročitati. Zbog toga je mrežna kartica kartica za proširenje umetnuta u utor za proširenje.

Kada je odgovoreno na pitanje što je mrežna kartica, potrebno je objasniti kako mrežna kartica radi. Za pripremu podataka za slanje mrežna kartica koristi primopredajnik koji pretvara paralelne podatke u serijske podatke. Svaka kartica ima jedinstvenu adresu koju dodjeljuje proizvođač, što joj omogućuje jedinstvenu identifikaciju među svim mrežnim karticama na svijetu.

Kako bi se osigurala kompatibilnost računala i mreže, mrežna kartica mora biti prikladna za arhitekturu podatkovne sabirnice računala i imati odgovarajuću vrstu utičnice za kabel. Svaka je kartica dizajnirana za rad s određenom vrstom kabela. Neke kartice uključuju više konektora sučelja.