Mjerne jedinice

Praktični savjeti za pretvaranje inča u metre

Pomoću jednostavne formule možete pretvoriti inče u metre. Saznajte kako funkcionira pretvaranje inča u metre.

inči.jpg
Foto: Pixabay

Inč je jedinica za duljinu u imperijalnim i američkim uobičajenim mjernim sustavima. Izraz inč izveden je iz latinske jedinice uncia koja je bila jednaka jednoj dvanaestini rimske stope. Danas se inč uglavnom koristi u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Osim toga, inč je i dalje raširena mjerna jedinica diljem cijelog svijeta kada je riječ o mjerenju dijagonale zaslona TV-a ili monitora.

Metar je osnovna jedinica za duljinu i udaljenost u Međunarodnom sustavu jedinica. Metar se koristi diljem svijeta u mnogim primjenama kao što su mjerenje udaljenosti, visine, duljine, širine itd. Sjedinjene Američke Države su jedna značajna iznimka jer uglavnom koriste američke uobičajene jedinice, odnosno inče umjesto metara u svakodnevnoj upotrebi.

No, kako funkcionira pretvaranje inča u metar? Potrebno je znati da je jedna inča jednaka 2,54 centimetra, a 100 centimetara čine 1 metar. Po toj formuli, 1 inča čini 0,0254 metara. Kada želite izračunati koliko inča čini jedan metar, odgovor je 39.37. Kada želite izračunati koliko inča čini 5 metara, jednostavno pomnožite 39.37 sa 5. Pretvaranje inča u metre je jednostavno kada znate koliko iznose početne mjerne jedinice.