Tehnologija

Koji su najvažniji osnovni dijelovi računala?

Želite znati više o tehnologiji koja nas okružuje? Za to morate znati ovih 5 osnovnih dijelova računala.

dijelovi-računala.jpg
Foto: Pixabay

Računalo je svaki stroj koji se može programirati da izvršava skup algoritama i aritmetičkih uputa.  Naravno, računala koja danas koristimo puno su više od toga. Bilo da se radi o sustavu za igranje ili kućnom računalu, postoje tri osnovna dijela računalakoje svako računalo sadrži.

Prvi osnovni dio računala je matična ploča. Sve komponente računala komuniciraju preko strujnog kruga koji se naziva matična ploča. Zamislite matičnu ploču kao ljepilo koje drži sve ostalo zajedno. U matičnu ploču se priključuju ulazno/izlazni uređaji poput tipkovnice, miša i zvučnika.

Sljedeći osnovni dio računala je središnja procesorska jedinica ili procesor. Procesor se često naziva mozgom računala, zahvaljujući izravnom priključku s matičnom pločom i komunikaciji sa svim ostalim komponentama računala.

Radna memorija, odnosno RAM je još jedan osnovni dio računala bez kojeg računalo ne bi moglo funkcionirati. RAM pohranjuje podatke o programima i procesima kojima se često pristupa. RAM pomaže da se programi i igre brzo pokrenu i zatvore te što imate više RAM-a u vašem računalu, to će ono biti brže.