Tehnologija

Kako se može pronaći točan izvor slike?

Želite koristiti sliku u prezentaciji pa tražite izvor slike kako biste mogli navesti od kud je preuzeta? Ovdje saznajte kako pronaći izvor slike.

laptop.jpg
Foto: Pixabay

Slike su postale neizostavni dio online svijeta, a ponekad je teško saznati njihov izvor. Izvor slike može pružiti informacije o autorskim pravima, autora i izvornom kontekstu slike. Kada koristimo slike u komercijalne svrhe, važno je provjeriti da li imamo pravo koristiti tu sliku ili se moramo obratiti autoru za dozvolu.

Postoji nekoliko načina za pronalaženje izvora slike. Prvo, provjerite da li je slika označena s imenom autora i izvorom. Ako je tako, lako je pronaći izvor slike pretraživanjem autora ili web stranice. Drugi način je provjera izvorne web stranice na kojoj je slika pronađena. Ako je slika pronađena na nekoj web stranici, pokušajte pronaći link na izvornu stranicu. Također, pretraživanje slike putem Google Images pretraživača može pomoći u pronalaženju izvora slike.

Međutim, ako su slike bez imena autora ili izvora, moguće je da je riječ o autorski zaštićenim slikama koje se ne smiju koristiti bez dozvole. U tom slučaju, preporuča se obratiti se autoru ili izvoru slike radi dobivanja dozvole za korištenje slike. Sada ste sigurni kako pronaći izvor slike.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.