Računarstvo

Čemu služi ram memorija?

Često čujete za pojam ram memorija no niste sigurni čemu služi ram memorija? Na pravom ste mjestu. Saznajte što je ram memorija i čemu služi ram memorija.

memorija.jpg
Foto: Pixabay

Ram se još naziva i radna memorija i ona je jedna od najvažnijih komponenti u određivanju performansi vašeg sustava. Ram daje aplikacijama mjesto za pohranu i pristup podacima na kratkoročnoj osnovi. Pohranjuje informacije koje vaše računalo aktivno koristi tako da im se može brzo pristupiti. Sada kada znate što je ram memorija, važno je znati čemu služi ram memorija.

Vrlo je bitno napomenuti da što više ram memorije ima vaše računalo, to će računalo brže raditi, odnosno što više programa pokreće vaš sustav, više rama ćete trebati. Brzina i performanse vašeg sustava izravno su u korelaciji s količinom ram-a koji ste instalirali. Ako vaš sustav ima premalo ram-a, može biti spor i trom.

Jednostavan odgovor na pitanje čemu služi ram je da ram omogućuje vašem računalu obavljanje mnogih svakodnevnih zadataka, kao što je učitavanje aplikacija, pregledavanje interneta, uređivanje proračunske tablice ili isprobavanje najnovije igre. Memorija vam također omogućuje brzo prebacivanje između ovih zadataka, pamteći gdje ste u jednom zadatku kada se prebacite na drugi zadatak. U pravilu, što više ram memorije imate, to će vaše iskustvo na računalu biti bolje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.