Zimnica

Kratki vodič i savjeti za spremanje mrkve i peršina za zimu

Postoji nekoliko različitih načina za spremanje mrkve i peršina za zimu. Kako izgleda spremanje mrkve i peršina za zimu?

mrkva.jpg
Foto: Pixabay

Možete odabrati metodu koja najbolje odgovara vašim potrebama ili eksperimentirati s obje.

Spremanje mrkve i peršina za zimu u hladnjaku:

Ne zaboravite da je ključno smanjiti gubitak vlage dok korijenje održavate hladnim i suhim. Uklonite vrhove (lišće i stabljike) odmah nakon žetve ili čim ih donesete kući s tržnice. Lišće djeluje tako da uvlači vlagu u svoja tkiva, pa ih se riješite. Također se preporučuje, ako je moguće, ne čistiti svježe ubrane mrkve. Radije pustite da se kora mrkve osuši i malo stegne na prozračnom mjestu.

Zatvorite korijenje u vrećice s patentnim zatvaračem i pohranite u posudu za povrće ili više, gdje cirkulira hladan zrak. Operite ih (i ogulite, ako želite) neposredno prije upotrebe. Korištenje ove metode će gotovo svaku vrstu mrkve i peršina održati svježom i hrskavom, uz minimalan gubitak hranjivih tvari, 10 dana ili dulje. Koji je još način spremanja mrkve i peršina za zimu?

Spremanje mrkve i peršina za zimu u podrumu:

Nabavite takozvane drvene gajbe i obložite ih papirom, možete koristiti stare novine ili karton. Unutra poslažite osušenu, neopranu mrkvu. Na ovaj način mrkva može trajati mjesecima. Spremanje peršina za zimu u podrumu izgleda isto. Jednostavno ponovite postupak i to je to. Tako izgleda spremanje mrkve i peršina za zimu na dva najjednostavnija načina.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.