
Kako se radi ukusna i osvježavajuća salata od ribane mrkve?

Najteži dio izrade ribane mrkva salate je izvaditi svoj ribež, ali nakon što ga podignete na radnu ploču, ostalo je brzo i jednostavno. Ako možete, napravite salatu nekoliko sati unaprijed kako biste mrkvi dali priliku da upije preljev. Evo kako se priprema ribana mrkva salata.
Sastojci:
450 g mrkve, oguljene
2 žličice senfa
1 žlica svježe iscijeđenog soka od jednog limuna
1,5 žlice biljnog ulja
1,5 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1-2 žličice meda, po ukusu
¼ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra, po ukusu
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 sitno narezana mladog luka
Za početak pripreme ribane mrkva salate naribajte mrkvu. Stavite na stranu.
U zdjeli za salatu pomiješajte senf, limunov sok, med, biljno ulje, maslinovo ulje, sol i papar. Dodajte mrkvu, svježi peršin i mladi luk (ili ljutiku) i dobro promiješajte. Kušajte i po potrebi prilagodite začine. Pokrijte i stavite u hladnjak do posluživanja.
Ovisno o slatkoći mrkve, možda ćete htjeti dodati više ili manje meda u ribanu mrka salatu. Također, ako ovu salatu napravite unaprijed, svakako ponovno provjerite začine prije posluživanja jer će se okusi promijeniti.