Najteži dio izrade ribane mrkva salate je izvaditi svoj ribež, ali nakon što ga podignete na radnu ploču, ostalo je brzo i jednostavno. Ako možete, napravite salatu nekoliko sati unaprijed kako biste mrkvi dali priliku da upije preljev. Evo kako se priprema ribana mrkva salata.
Sastojci:
- 450 g mrkve, oguljene
- 2 žličice senfa
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od jednog limuna
- 1,5 žlice biljnog ulja
- 1,5 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1-2 žličice meda, po ukusu
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra, po ukusu
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 sitno narezana mladog luka
Za početak pripreme ribane mrkva salate naribajte mrkvu. Stavite na stranu.
U zdjeli za salatu pomiješajte senf, limunov sok, med, biljno ulje, maslinovo ulje, sol i papar. Dodajte mrkvu, svježi peršin i mladi luk (ili ljutiku) i dobro promiješajte. Kušajte i po potrebi prilagodite začine. Pokrijte i stavite u hladnjak do posluživanja.
Ovisno o slatkoći mrkve, možda ćete htjeti dodati više ili manje meda u ribanu mrka salatu. Također, ako ovu salatu napravite unaprijed, svakako ponovno provjerite začine prije posluživanja jer će se okusi promijeniti.