Recept i priprema

Kako se priprema ukusna quattro stagioni pizza?

Quattro stagioni pizza samo je jedna od vrsta pizze koju možete pripremiti kod kuće. Donosimo recept za pripremu quattro stagioni pizze.

quattro-stagioni-pizza.jpg
Foto: Pixabay

Quattro stagioni pizza ili pizza četiri godišnja doba jedna je od najboljih talijanskih vrsta pizza, s artičokama, gljivama, maslinama i šunkom. Ova autentična talijanska pizza je nevjerojatno ukusna i zabavna za pripremanje.

Sastojci potrebni da se pripremi quattro stagioni pizza su:

  • 500 grama brašna
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 320 ml mlake vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ žličice šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 6 žlica pasirane rajčice
  • 250 grama mozzarelle
  • 160 grama šampinjona
  • 180 grama srca artičoke
  • 70 grama crnih maslina bez koštica
  • 4 velike kriške šunke

Quattro stagioni pizza priprema:

Prvo što trebate učiniti kada pripremate quattro stagioni pizzu je dodati kvasac u mlaku vodu s pola žličice šećera na 5 minuta. Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. Napravite udubinu u sredini i dodajte smjesu vode i kvasca dok mijesite tijesto. Čistu radnu površinu pospite s malo brašna i mijesite tijesto oko 5-10 minuta dok ne postane svilenkasto glatko i mekano. Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja u veliku čistu zdjelu i trljajte sve dok se zdjela ne prekrije. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u zdjelu, vrh tijesta premažite malom količinom maslinovog ulja. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom najmanje 3 sata dok se ne udvostruči.

Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate recept za quattro stagioni pizzu je zagrijati pećnicu na 220°C. Rukama grubo podijelite tijesto na pola i stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Lagano pritisnite tijesto kako biste ga oblikovali u krug, a zatim valjkom za tijesto posutim brašnom razvaljajte tijesto da stane na pladanj. Izvadite pleh za pizzu iz pećnice i lagano ga pobrašnite. Prebacite tijesto na pleh i namažite ga sa 3 žlice passate. Rukama natrgajte pola mozzarelle i rasporedite je po podlozi.

Na kraju dodajte nadjeve na četiri dijela pizze. Kada je quattro stagioni pizza nadjenuta, pecite ju u pećnici 10-15 minuta dok se sir ne otopi, a korica postane hrskava te poslužote. Dobar tek!