Quattro stagioni pizza ili pizza četiri godišnja doba jedna je od najboljih talijanskih vrsta pizza, s artičokama, gljivama, maslinama i šunkom. Ova autentična talijanska pizza je nevjerojatno ukusna i zabavna za pripremanje.
Sastojci potrebni da se pripremi quattro stagioni pizza su:
- 500 grama brašna
- 2 žličice suhog kvasca
- 320 ml mlake vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- ½ žličice šećera
- 1 prstohvat soli
- 6 žlica pasirane rajčice
- 250 grama mozzarelle
- 160 grama šampinjona
- 180 grama srca artičoke
- 70 grama crnih maslina bez koštica
- 4 velike kriške šunke
Quattro stagioni pizza priprema:
Prvo što trebate učiniti kada pripremate quattro stagioni pizzu je dodati kvasac u mlaku vodu s pola žličice šećera na 5 minuta. Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. Napravite udubinu u sredini i dodajte smjesu vode i kvasca dok mijesite tijesto. Čistu radnu površinu pospite s malo brašna i mijesite tijesto oko 5-10 minuta dok ne postane svilenkasto glatko i mekano. Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja u veliku čistu zdjelu i trljajte sve dok se zdjela ne prekrije. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u zdjelu, vrh tijesta premažite malom količinom maslinovog ulja. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom najmanje 3 sata dok se ne udvostruči.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate recept za quattro stagioni pizzu je zagrijati pećnicu na 220°C. Rukama grubo podijelite tijesto na pola i stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Lagano pritisnite tijesto kako biste ga oblikovali u krug, a zatim valjkom za tijesto posutim brašnom razvaljajte tijesto da stane na pladanj. Izvadite pleh za pizzu iz pećnice i lagano ga pobrašnite. Prebacite tijesto na pleh i namažite ga sa 3 žlice passate. Rukama natrgajte pola mozzarelle i rasporedite je po podlozi.
Na kraju dodajte nadjeve na četiri dijela pizze. Kada je quattro stagioni pizza nadjenuta, pecite ju u pećnici 10-15 minuta dok se sir ne otopi, a korica postane hrskava te poslužote. Dobar tek!