Pečeni grah vjerojatno je jedan od najčešćih konzerviranih artikala koji se kupuju diljem Europe. Ukusan i sočan grah iz konzerve služi kao izvrstan prilog za gotovo svako jelo, od ribe i krumpirića, kolutića s kobasicama, do graha na tostu. Jela od graha iz konzerve su savršen jeftin obrok u kojemu uživaju ljudi svih uzrasta.
Sastojci za jelo od graha iz konzerve:
- 1 žlica maslinovog ulja
- Pola velikog luka, nasjeckanog
- 1 jalapeño, mljeveni
- 2 režnja mljevenog češnjaka
- Pola žličice mljevenog kima
- 1/4 žličice sušenog origana
- 1/4 žličice dimljene paprike
- 1 limenka crnog graha
- 1 žlica soka od limete
- Sol i papar, po ukusu
Kako biste pripremili ovo jelo od graha iz konzerve najprije zagrijte ulje u srednje jakoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, rajčice, jalapenos, češnjak, kumin, origano i dimljenu papriku. Promiješajte i pirjajte 5 minuta dok luk ne omekša i postane proziran. Dodajte konzervu crnog graha, pomiješajte i pustite da zakuha. Maknite grah iz konzerve s vatre i umiješajte sok limete i sol. Ovaj recept za jelo od graha iz konzerve je gotov i jelo je spremno za posluživanje.
Ukoliko želite pripremiti varivo od graha iz konzerve, jednostavno slijedite prethodni recept, ali dodajte konzervu crnog graha u posudu bez cijeđenja te uz grah dodajte vode dok grah varivo iz konzerve ne bude željene gustoće.