Klasični fish and chips recept potječe iz Velike Britanije. Fish and chips možete jednostavno pripremiti kod kuće, uz sve sastojke koje volite. Za pripremiti ovaj fish and chips recept možete koristiti bijelu ribu po izboru, poput bakalara ili oslića.
Sastojci za fish and chips recept su:
- 55 grama višenamjenskog brašna
- 55 grama kukuruznog škroba
- 1 žličica praška za pecivo
- Morska sol
- Svježe mljeveni crni papar
- 40 ml mineralne vode
- 4 riblja fileta
- 1 kilogram krumpira, oguljenog
- 1 litra biljnog ulja za prženje
Kada želite pripremiti ovaj recept za fish and chips, najprije odvojite 2 žlice brašna. U velikoj, prostranoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno s kukuruznim škrobom i praškom za pecivo te začinite prstohvatom soli i papra. Neprekidno miješajući vilicom, gaziranu vodu u smjesu brašna i nastavite miješati dok ne dobijete gusto, glatko tijesto. Stavite tijesto u hladnjak da odstoji 30 minuta do 1 sat.
U međuvremenu izrežite krumpir na ploške debljine oko 1 cm. Stavite krumpir u cjedilo i isperite ga pod hladnom vodom. Oprani chips stavite u posudu s hladnom vodom. Pustite da lagano zavrije i kuhajte 3 do 4 minute. Pažljivo ocijedite kroz cjedilo, zatim osušite papirnatim ručnicima.
Dok se krumpir kuha, zagrijte ulje na 175°C u dubokom loncu. Čips pržite nekoliko šaka odjednom u ulju oko 2 minute. Nakon što je čips malo pečen, izvadite ga iz ulja i ocijedite. Stavite 2 žlice brašna koje ste odvojili od smjese za tijesto u plitku zdjelu. Svaki riblji file ubacite u brašno i otresite višak. Umočite u tijesto, premažite cijeli file. Pažljivo spustite svaki filet u vruće ulje. Pržite otprilike 8 minuta, okrećući filete s vremena na vrijeme velikom žlicom s šupljinama. Kad su pečeni, filete izvadite iz vrućeg ulja i ocijedite na papirnatim ubrusima. Za kraj ispržite chips dok ne postane hrskav te ga izvadite iz ulja i ocijedite. Posolite i poslužite fish and chips. Dobar tek!