Kuharica

Kako se radi domaće tijesto za pizzu?

Želite se okušati za pripremu pizze kod kuće? Za to je potrebno znati kako pripremiti domaće tijesto za pizzu. Saznajte kako se priprema ukusno i mekano domaće tijesto za pizzu.

pizza.jpg
Foto: Pixabay

Ovaj recept za domaće tijesto za pizzu omogućuje izradu jedne pizze promjera od 20-ak centimetara, koja će imati 8 do 10 kriški, ovisno o veličini. Udvostručite recept ako kuhate za veća društva, ali imajte na umu i nadjeve koje dodajete, jer više nadjeva daje više zasitnih kriški.

Sastojci potrebni da se pripremi domaće tijesto za pizzu su:

  • 100 ml tople vode
  • 240 grama brašna za kruh
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice šećera
  • 3/4 žličice soli
  • 2 i pol žličice aktivnog suhog kvasca

Kako biste pripremili domaće tijesto za pizzu najprije pomiješajte toplu vodu i kvasac u maloj posudi i ostavite stajati oko 5 minuta. Pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte smjesu kvasca i ulje te dobro promiješajte. Mijesite, dodajući male količine brašna ako je tijesto ljepljivo, dok ne postane glatko.

Prebacite u nauljenu zdjelu i okrenite da tijesto premažete uljem. Pokrijte zdjelu ručnikom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči na toplom mjestu. To će trajati oko 60 minuta. Izbušite tijesto i razvaljajte ga tako da stane u pleh za pećnicu. Pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta. Prelijte domaće tijesto za pizzu umakom i dodacima te pecite domaće tijesto za pizzu na 210°C oko 20 minuta ili dok korica lagano ne porumeni. Domaće tijesto za pizzu je gotovo i pizza je spremna za posluživanje. Dobar tek!