Ovaj recept za domaće tijesto za pizzu omogućuje izradu jedne pizze promjera od 20-ak centimetara, koja će imati 8 do 10 kriški, ovisno o veličini. Udvostručite recept ako kuhate za veća društva, ali imajte na umu i nadjeve koje dodajete, jer više nadjeva daje više zasitnih kriški.
Sastojci potrebni da se pripremi domaće tijesto za pizzu su:
- 100 ml tople vode
- 240 grama brašna za kruh
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice šećera
- 3/4 žličice soli
- 2 i pol žličice aktivnog suhog kvasca
Kako biste pripremili domaće tijesto za pizzu najprije pomiješajte toplu vodu i kvasac u maloj posudi i ostavite stajati oko 5 minuta. Pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte smjesu kvasca i ulje te dobro promiješajte. Mijesite, dodajući male količine brašna ako je tijesto ljepljivo, dok ne postane glatko.
Prebacite u nauljenu zdjelu i okrenite da tijesto premažete uljem. Pokrijte zdjelu ručnikom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči na toplom mjestu. To će trajati oko 60 minuta. Izbušite tijesto i razvaljajte ga tako da stane u pleh za pećnicu. Pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta. Prelijte domaće tijesto za pizzu umakom i dodacima te pecite domaće tijesto za pizzu na 210°C oko 20 minuta ili dok korica lagano ne porumeni. Domaće tijesto za pizzu je gotovo i pizza je spremna za posluživanje. Dobar tek!