Pekarske tajne

Kako se priprema dizano tijesto sa suhim kvascem?

Želite ubrzati proces dizanja tijesta sa suhim kvascem? To je moguće ukoliko upotrijebite jednostavan trik. Donosimo sve što trebate znati kada želite pripremiti dizano tijesto sa suhim kvascem.

tijesto.jpg
Foto: Pixabay

Puštanje tijesta da se digne prije pečenja bitan je korak u postizanju mekanog, pahuljastog tijesta koje je savršeno za sve recepte. Bilo da radite kruh, pizzu ili nešto drugo, nikad više nećete imati tvrdo i neukusno tijesto. No, kako se priprema dizano tijesto sa suhim kvascem?

Prvo što trebate učiniti kada želite pripremiti dizano tijesto sa suhim kvascem je otapanje kvasca u vodi, a kako je kvasac živ, temperatura vode je ključna kako biste bili sigurni da ga ne ubijete. Voda ne mora biti vruća, ali ne smije biti ledeno hladna, idealna je mlaka voda sobne temperature. Zatim trebate ostaviti suhi kvasac da se potpuno otopi i aktivira u vodi oko 5 minuta prije dodavanja bilo kojih drugih sastojaka.

Nakon ovog koraka dodajte sve potrebne sastojke i izmijesite tijesto potrebno za recept. Sada je na vrijeme dizanja tijesta. Kako biste postigli savršeno dizano tijesto iz pećnice jednostavno pokapajte tijesto s malo maslinovog ulja i stavite ga u veliku zdjelu gdje će tijesto imati prostora da se raširi barem dvostruko. Zatim zdjelu u potpunosti prekrijte prozirnom folijom koju ste također nauljili. Ulje će spriječiti lijepljenje tijesta za bilo koji dio zdjele ili folije. Zatim stavite zdjelu u sredinu vaše potpuno hladne i neuključene pećnice. Na samo dno pećnice stavite malu posudu i napunite je vodom koja je tek prokuhala. Zatvorite vrata pećnice i ostavite tijesto 60-90 minuta.

Para iz zdjele na dnu stvorit će savršeno toplo, vlažno okruženje koje tijesto voli, a pećnica će cijelo područje držati zatvorenim i potpuno bez propuha. Ovaj način pripreme dizanog tijesta sa suhim kvascem uvijek će osigurati ukusno i mekano tijesto.