403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
NISKOKALORIČNA NAMIRNICA

Zeleni listovi zdravlja: 3 ukusna recepta s keljom koji će obogatiti vaš jelovnik

Zeleni listovi zdravlja: 3 ukusna recepta s keljom koji će obogatiti vaš jelovnik
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
UkusnI i zdravI načinI kako uvrstiti kelj u svakodnevnu prehranu – bilo da ste u potrazi za laganim ručkom, zdravom užinom ili toplim obrokom za cijelu obitelj

Kelj – zeleno lisnato povrće koje mnogi pamte po bakinom varivu, vraća se na velika vrata u naše kuhinje. Bogat je vlaknima, vitaminima C i K, kalcijem i antioksidansima, a niskokaloričan je i lako probavljiv. U modernoj kuhinji kelj više nije rezerviran samo za klasična jela već se pretvara u zvijezdu raznovrsnih i kreativnih recepata.

Donosimo vam tri ukusna i zdrava načina kako uvrstiti kelj u svakodnevnu prehranu – bilo da ste u potrazi za laganim ručkom, zdravom užinom ili toplim obrokom za cijelu obitelj.

Hrskavi čips od kelja

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (lišće, bez tvrdih stabljika)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • Po želji: češnjak u prahu, dimljena paprika ili parmezan

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 150 °C. Operite listove kelja, dobro ih posušite i uklonite središnje stabljike.
  • Natrgajte listove na manje komade, stavite ih u zdjelu i prelijte maslinovim uljem.
  • Dodajte sol i začine po želji, sve dobro promiješajte rukama.
  • Rasporedite listove na lim obložen papirom za pečenje, pazite da se ne preklapaju.
  • Pecite 10–15 minuta dok ne postanu hrskavi, ali pazite da ne zagore. Poslužite kao zdravu grickalicu ili dodatak jelima

 

Smoothie s keljom, bananom i jabukom

Sastojci:

  • 1 šalica nasjeckanog kelja (bez stabljike)
  • 1 banana
  • 1 zelena jabuka, oguljena i narezana
  • 1/2 limuna (sok)
  • 1 čaša vode ili biljnog mlijeka (npr. bademovo)
  • Po želji: komadić đumbira, chia sjemenke

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u blender.
  • Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
  • Po želji dodajte još tekućine za rjeđu konzistenciju
  • Poslužite odmah i osvježite se.

Kelj s krumpirom i slanutkom u curry umaku

Sastojci:

  • 200 g kelja (nasjeckanog)
  • 2 krumpira, oguljena i narezana na kocke
  • 1 konzerva slanutka (ocijeđena)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica curry praha
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • Maslinovo ulje, sol i papar po ukusu

Priprema:

  • U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  • Dodajte curry prah, kratko promiješajte, zatim dodajte krumpir.
  • Ulijte kokosovo mlijeko i pirjajte poklopljeno 10-ak minuta dok krumpir ne omekša.
  • Dodajte kelj i slanutak, te kuhajte još 5–7 minuta dok kelj ne omekša.
  • Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite toplo, uz rižu ili samostalno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx