Gastro
NISKOKALORIČNA NAMIRNICA

Zeleni listovi zdravlja: 3 ukusna recepta s keljom koji će obogatiti vaš jelovnik

Zeleni listovi zdravlja: 3 ukusna recepta s keljom koji će obogatiti vaš jelovnik
UkusnI i zdravI načinI kako uvrstiti kelj u svakodnevnu prehranu – bilo da ste u potrazi za laganim ručkom, zdravom užinom ili toplim obrokom za cijelu obitelj

Kelj – zeleno lisnato povrće koje mnogi pamte po bakinom varivu, vraća se na velika vrata u naše kuhinje. Bogat je vlaknima, vitaminima C i K, kalcijem i antioksidansima, a niskokaloričan je i lako probavljiv. U modernoj kuhinji kelj više nije rezerviran samo za klasična jela već se pretvara u zvijezdu raznovrsnih i kreativnih recepata.

Donosimo vam tri ukusna i zdrava načina kako uvrstiti kelj u svakodnevnu prehranu – bilo da ste u potrazi za laganim ručkom, zdravom užinom ili toplim obrokom za cijelu obitelj.

Hrskavi čips od kelja

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (lišće, bez tvrdih stabljika)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • Po želji: češnjak u prahu, dimljena paprika ili parmezan

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 150 °C. Operite listove kelja, dobro ih posušite i uklonite središnje stabljike.
  • Natrgajte listove na manje komade, stavite ih u zdjelu i prelijte maslinovim uljem.
  • Dodajte sol i začine po želji, sve dobro promiješajte rukama.
  • Rasporedite listove na lim obložen papirom za pečenje, pazite da se ne preklapaju.
  • Pecite 10–15 minuta dok ne postanu hrskavi, ali pazite da ne zagore. Poslužite kao zdravu grickalicu ili dodatak jelima

 

Smoothie s keljom, bananom i jabukom

Sastojci:

  • 1 šalica nasjeckanog kelja (bez stabljike)
  • 1 banana
  • 1 zelena jabuka, oguljena i narezana
  • 1/2 limuna (sok)
  • 1 čaša vode ili biljnog mlijeka (npr. bademovo)
  • Po želji: komadić đumbira, chia sjemenke

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u blender.
  • Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
  • Po želji dodajte još tekućine za rjeđu konzistenciju
  • Poslužite odmah i osvježite se.

Kelj s krumpirom i slanutkom u curry umaku

Sastojci:

  • 200 g kelja (nasjeckanog)
  • 2 krumpira, oguljena i narezana na kocke
  • 1 konzerva slanutka (ocijeđena)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica curry praha
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • Maslinovo ulje, sol i papar po ukusu

Priprema:

  • U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  • Dodajte curry prah, kratko promiješajte, zatim dodajte krumpir.
  • Ulijte kokosovo mlijeko i pirjajte poklopljeno 10-ak minuta dok krumpir ne omekša.
  • Dodajte kelj i slanutak, te kuhajte još 5–7 minuta dok kelj ne omekša.
  • Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite toplo, uz rižu ili samostalno