Slatke ili slane? Najbolji recepti za savršene kiflice
Kiflice su više od običnog peciva; one su simbol druženja, proslava i topline doma. Bilo da su mekane i prozračne punjene sirom, ili prhke s pekmezom od šljiva, neizostavan su dio svake svečane trpeze, ali i savršen zalogaj uz jutarnju kavu. Njihova popularnost leži u svestranosti i neodoljivom okusu koji nas vraća u djetinjstvo, a potječu od austrijskog kipferla koji se na našim prostorima udomaćio za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Donosimo provjerene recepte i savjete s kojima će vaše kiflice svaki put ispasti savršeno.
Tajna savršeno mekog tijesta
Ključ neodoljivo mekanih kiflica krije se u nekoliko ključnih sastojaka i koraka. Mlijeko i jogurt daju tijestu vlažnost i mekoću, dok jaja doprinose bogatstvu okusa i lijepoj žutoj boji. Za najbolje rezultate uvijek koristite suhi aktivni kvasac, jer on tijestu daje bolju elastičnost i teksturu od instant inačica.
Jedan od profesionalnih trikova za još bolje tijesto jest ostaviti ga da se diže preko noći u hladnjaku. Hladna fermentacija usporava rad kvasca, što rezultira dubljim i bogatijim okusom te prozračnijom strukturom peciva.
Klasične mekane kiflice za svaku prigodu
Ovaj recept temelj je za bezbrojne varijacije, od slanih do slatkih, a rezultat su uvijek prozračna i mekana peciva.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- 100 ml biljnog ulja
- 1 vrećica suhog aktivnog kvasca (7g)
- 1 žličica šećera (za aktivaciju kvasca)
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 1 žumanjak za premazivanje
Priprema:
- U malo mlakog mlijeka razmutite žličicu šećera i kvasac. Ostavite 10-ak minuta dok se ne zapjeni.
- U većoj posudi pomiješajte brašno i sol. Napravite udubinu u sredini pa dodajte aktivirani kvasac, jaje, ulje i ostatak mlijeka. Mijesite rukama ili mikserom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatku i elastičnu kuglu.
- Pokrijte posudu i ostavite na toplom mjestu 1-2 sata, ili dok se tijesto ne udvostruči.
- Nadošlo tijesto premijesite i podijelite na 3-4 loptice. Svaku razvaljajte u krug, izrežite na 8 ili 16 trokuta, ovisno o željenoj veličini.
- Na širi dio svakog trokuta stavite žličicu nadjeva. Motajte od šireg dijela prema užem vrhu.
- Oblikovane kiflice složite na lim za pečenje, pokrijte ih i pustite da odstoje još 30-45 minuta. Pećnicu zagrijte na 200°C. Kiflice premažite razmućenim žumanjkom i po želji pospite sjemenkama.
- Pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
Brze jogurt kiflice
Idealne kada nemate puno vremena, a želite uživati u domaćim, mekanim kiflicama. Jogurt im daje posebnu mekoću i svježinu.
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- 200 ml jogurta
- 200 ml mlakog mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 kocka svježeg kvasca (ili 2 vrećice suhog)
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 1 jaje + 1 bjelanjak (žumanjak ostavite za premaz)
Priprema:
- U mlakom mlijeku razmrvite kvasac sa žlicom šećera i malo brašna. Ostavite 5-10 minuta da se aktivira.
- U posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac, jogurt, ulje, jaje i bjelanjak. Umijesite glatko tijesto.
- Ovo tijesto ne treba dugo stajati. Ostavite ga pokrivenog samo 30 minuta na toplom.
- Podijelite tijesto na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u krug i izrežite na 8 trokuta.
- Punite po želji i motajte od šireg kraja prema užem.
- Slažite na lim obložen papirom za pečenje. Odmah ih premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka i pospite sjemenkama.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok lijepo ne porumene.
Prhke kiflice s pekmezom
Ove kiflice su drugačije – prhke, tope se u ustima i najčešće se rade u slatkoj varijanti, savršene za blagdane.
Sastojci:
- 250 g masti (ili maslaca)
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- Pekmez za punjenje (npr. od šljiva)
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Dodajte mast narezanu na listiće i utrljajte je prstima u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Dodajte jaje i kiselo vrhnje pa brzo umijesite glatko tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Režite krugove čašom ili kalupom, na svaki stavite malo pekmeza, preklopite i prstima ili vilicom zatvorite rubove kako biste dobili jastučiće, ili režite na trokute i motajte.
- Slažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Moraju ostati svijetle boje.
- Još tople kiflice obilno uvaljajte u šećer u prahu.
Svijet punjenja: Od slanog do slatkog
Ljepota kiflica je u njihovoj prilagodljivosti. Isto tijesto možete koristiti za potpuno različite okuse.
Slatka iskušenja
Za slatku varijantu, najpopularniji su pekmezi, a najbolji izbor su oni čvršći poput pekmeza od šljiva ili marelica jer neće iscuriti tijekom pečenja. Odličan izbor su i namazi od lješnjaka poput Nutelle, mljeveni orasi pomiješani s malo šećera i mlijeka ili jednostavno komadić čokolade.
Slani favoriti
Kod slanih kiflica, sir je apsolutni klasik. Možete koristiti svježi kravlji sir, fetu ili kombinaciju više vrsta. Odlično se slažu i sa šunkom, pršutom ili ajvarom. Prije pečenja, slane kiflice obavezno pospite sezamom, kimom ili krupnom solju za dodatnu hrskavost i okus.
Zlatna pravila za kiflice bez greške
Kako bi vaše kiflice uvijek bile savršene, držite se nekoliko jednostavnih pravila:
- Ne pretjerujte s nadjevom: Iako je primamljivo, previše nadjeva će iscuriti tijekom pečenja i ostaviti pecivo praznim. Jedna čajna žličica je sasvim dovoljna.
- Pazite na vrijeme pečenja: Pecite ih samo dok ne dobiju zlatnu boju. Prepečene kiflice postaju suhe i tvrde.
- Čuvanje svježine: Najbolje su svježe pečene, no možete ih čuvati dan-dva u dobro zatvorenoj posudi. Za vraćanje mekoće, kratko ih zagrijte u pećnici.
Priprema domaćih kiflica pravi je užitak, a miris koji se širi kuhinjom stvara nezaboravne uspomene. Ohrabrujemo vas da isprobate ove recepte, poigrate se s nadjevima i stvorite svoju savršenu verziju ovog omiljenog peciva.
Tjedni horoskop: Djevice će se živcirati na poslu, rakovi bi mogli pronaći ljubav
Ante Gelo otkrio: 'Od Jelene tražim savjet, ona je presudna'
Horoskop za nedjelju: Lavovi samo pobjeđuju, ribe neka jedu polako