Gastro
PECIVO KOJE SVI VOLE

Slatke ili slane? Najbolji recepti za savršene kiflice

Slatke ili slane? Najbolji recepti za savršene kiflice
Donosimo provjerene recepte za kiflice koje će uvijek uspjeti - bilo da ih pripremaš za doručak, popodnevni čaj ili posebnu prigodu

Kiflice su više od običnog peciva; one su simbol druženja, proslava i topline doma. Bilo da su mekane i prozračne punjene sirom, ili prhke s pekmezom od šljiva, neizostavan su dio svake svečane trpeze, ali i savršen zalogaj uz jutarnju kavu. Njihova popularnost leži u svestranosti i neodoljivom okusu koji nas vraća u djetinjstvo, a potječu od austrijskog kipferla koji se na našim prostorima udomaćio za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Donosimo provjerene recepte i savjete s kojima će vaše kiflice svaki put ispasti savršeno.

Tajna savršeno mekog tijesta

Ključ neodoljivo mekanih kiflica krije se u nekoliko ključnih sastojaka i koraka. Mlijeko i jogurt daju tijestu vlažnost i mekoću, dok jaja doprinose bogatstvu okusa i lijepoj žutoj boji. Za najbolje rezultate uvijek koristite suhi aktivni kvasac, jer on tijestu daje bolju elastičnost i teksturu od instant inačica.

Jedan od profesionalnih trikova za još bolje tijesto jest ostaviti ga da se diže preko noći u hladnjaku. Hladna fermentacija usporava rad kvasca, što rezultira dubljim i bogatijim okusom te prozračnijom strukturom peciva.

Slatke ili slane? Najbolji recepti za savršene kiflice

Klasične mekane kiflice za svaku prigodu

Ovaj recept temelj je za bezbrojne varijacije, od slanih do slatkih, a rezultat su uvijek prozračna i mekana peciva.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 100 ml biljnog ulja
  • 1 vrećica suhog aktivnog kvasca (7g)
  • 1 žličica šećera (za aktivaciju kvasca)
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak za premazivanje

Priprema:

  • U malo mlakog mlijeka razmutite žličicu šećera i kvasac. Ostavite 10-ak minuta dok se ne zapjeni.
  • U većoj posudi pomiješajte brašno i sol. Napravite udubinu u sredini pa dodajte aktivirani kvasac, jaje, ulje i ostatak mlijeka. Mijesite rukama ili mikserom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatku i elastičnu kuglu.
  • Pokrijte posudu i ostavite na toplom mjestu 1-2 sata, ili dok se tijesto ne udvostruči.
  • Nadošlo tijesto premijesite i podijelite na 3-4 loptice. Svaku razvaljajte u krug, izrežite na 8 ili 16 trokuta, ovisno o željenoj veličini.
  • Na širi dio svakog trokuta stavite žličicu nadjeva. Motajte od šireg dijela prema užem vrhu.
  • Oblikovane kiflice složite na lim za pečenje, pokrijte ih i pustite da odstoje još 30-45 minuta. Pećnicu zagrijte na 200°C. Kiflice premažite razmućenim žumanjkom i po želji pospite sjemenkama.
  • Pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

Slatke ili slane? Najbolji recepti za savršene kiflice

Brze jogurt kiflice

Idealne kada nemate puno vremena, a želite uživati u domaćim, mekanim kiflicama. Jogurt im daje posebnu mekoću i svježinu.

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 kocka svježeg kvasca (ili 2 vrećice suhog)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje + 1 bjelanjak (žumanjak ostavite za premaz)

Priprema:

  • U mlakom mlijeku razmrvite kvasac sa žlicom šećera i malo brašna. Ostavite 5-10 minuta da se aktivira.
  • U posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac, jogurt, ulje, jaje i bjelanjak. Umijesite glatko tijesto.
  • Ovo tijesto ne treba dugo stajati. Ostavite ga pokrivenog samo 30 minuta na toplom.
  • Podijelite tijesto na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u krug i izrežite na 8 trokuta.
  • Punite po želji i motajte od šireg kraja prema užem.
  • Slažite na lim obložen papirom za pečenje. Odmah ih premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka i pospite sjemenkama.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok lijepo ne porumene.

Slatke ili slane? Najbolji recepti za savršene kiflice

Prhke kiflice s pekmezom

Ove kiflice su drugačije – prhke, tope se u ustima i najčešće se rade u slatkoj varijanti, savršene za blagdane.

Sastojci:

  • 250 g masti (ili maslaca)
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Pekmez za punjenje (npr. od šljiva)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Dodajte mast narezanu na listiće i utrljajte je prstima u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  • Dodajte jaje i kiselo vrhnje pa brzo umijesite glatko tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti.
  • Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  • Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Režite krugove čašom ili kalupom, na svaki stavite malo pekmeza, preklopite i prstima ili vilicom zatvorite rubove kako biste dobili jastučiće, ili režite na trokute i motajte.
  • Slažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Moraju ostati svijetle boje.
  • Još tople kiflice obilno uvaljajte u šećer u prahu.

Svijet punjenja: Od slanog do slatkog

Ljepota kiflica je u njihovoj prilagodljivosti. Isto tijesto možete koristiti za potpuno različite okuse.

Slatka iskušenja

Za slatku varijantu, najpopularniji su pekmezi, a najbolji izbor su oni čvršći poput pekmeza od šljiva ili marelica jer neće iscuriti tijekom pečenja. Odličan izbor su i namazi od lješnjaka poput Nutelle, mljeveni orasi pomiješani s malo šećera i mlijeka ili jednostavno komadić čokolade.

Slani favoriti

Kod slanih kiflica, sir je apsolutni klasik. Možete koristiti svježi kravlji sir, fetu ili kombinaciju više vrsta. Odlično se slažu i sa šunkom, pršutom ili ajvarom. Prije pečenja, slane kiflice obavezno pospite sezamom, kimom ili krupnom solju za dodatnu hrskavost i okus.

Zlatna pravila za kiflice bez greške

Kako bi vaše kiflice uvijek bile savršene, držite se nekoliko jednostavnih pravila:

  • Ne pretjerujte s nadjevom: Iako je primamljivo, previše nadjeva će iscuriti tijekom pečenja i ostaviti pecivo praznim. Jedna čajna žličica je sasvim dovoljna.
  • Pazite na vrijeme pečenja: Pecite ih samo dok ne dobiju zlatnu boju. Prepečene kiflice postaju suhe i tvrde.
  • Čuvanje svježine: Najbolje su svježe pečene, no možete ih čuvati dan-dva u dobro zatvorenoj posudi. Za vraćanje mekoće, kratko ih zagrijte u pećnici.

Priprema domaćih kiflica pravi je užitak, a miris koji se širi kuhinjom stvara nezaboravne uspomene. Ohrabrujemo vas da isprobate ove recepte, poigrate se s nadjevima i stvorite svoju savršenu verziju ovog omiljenog peciva.

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx