403 Forbidden
Slatka tradicija: Recept za domaći džem od svježih jagoda

Postoji li išta bolje od mirisa domaćeg pekmeza koji se polako kuha na štednjaku? Gust, sirupast i prepun svježeg okusa jagoda, domaći pekmez predstavlja esenciju proljeća i ranog ljeta uhvaćenu u staklenku. Dok su police trgovina pune raznih opcija, okus pekmeza koji ste sami pripremili neusporediv je. Ne samo da točno znate što se u njemu nalazi – bez umjetnih dodataka i konzervansa – već imate i zadovoljstvo posluživanja nečega što je stvoreno vašim rukama. Sezona jagoda je u punom jeku i idealno je vrijeme da višak ovog slasnog voća pretvorite u deliciju u kojoj ćete uživati tijekom cijele godine.
Jagode su, bez sumnje, vjesnici toplijih dana. Ovo crveno, sočno voće pripada porodici ruža, a sezona im traje od kasnog proljeća do ranog ljeta. Prilikom odabira jagoda za pekmez, vodite se mirisom. Intenzivan, sladak miris obično je znak da su bobice pune okusa. Za pekmez su idealne zrele, pa čak i prezrele jagode koje su možda mekše nego što biste voljeli jesti svježe. Takvi plodovi imaju koncentriraniji okus i savršen su način da se iskoristi voće koje bi inače propalo. Naravno, izbjegavajte i bacite sve plodove koji pokazuju znakove plijesni. Osim što su nevjerojatno ukusne, jagode su i nutritivno bogate. Niskokalorične su, a obiluju vitaminom C, manganom, folatima i kalijem. Antioksidansi u jagodama pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, dok vlakna doprinose zdravoj probavi.
Tajne savršenog pekmeza bez kupovnog pektina
Mnogi se ustručavaju raditi pekmez kod kuće misleći da je proces kompliciran i da zahtijeva posebne dodatke poput pektina. Ipak, za klasičan pekmez od jagoda potrebna su vam samo tri jednostavna sastojka, a pektin nije jedan od njih. Tajna se krije u razumijevanju uloge svakog sastojka.
- Jagode: One sadrže prirodni pektin, polisaharid koji voću daje strukturu. Iako jagode nemaju visoku razinu pektina kao, primjerice, jabuke ili dunje, imaju ga dovoljno da se pekmez zgusne uz pravilnu pripremu.
- Šećer: Granulirani šećer ključan je iz nekoliko razloga. Osim što daje slatkoću, on djeluje kao konzervans i, što je najvažnije, pomaže izvući vodu iz voća i aktivirati prirodni pektin, što rezultira gustom, sirupastom teksturom.
- Sok od limuna: Limunov sok je vitalan sastojak. Njegova kiselost uravnotežuje slatkoću pekmeza i daje mu svježinu. Još važnije, kiselina je neophodna za aktivaciju pektina bez koje se pekmez ne bi pravilno stisnuo. Uz to, limunska kiselina pomaže u sprječavanju rasta bakterija, čime se produžuje vijek trajanja vašeg pekmeza.
Jednostavan recept za pekmez od jagoda
Ovaj recept je osnova koju možete prilagoditi svom ukusu, bilo da volite slađi pekmez ili onaj s komadićima voća. Ne treba vam nikakva posebna oprema osim velikog lonca s debelim dnom i strpljenja.
Sastojci:
- 1 kg svježih jagoda
- 500 g do 800 g bijelog šećera (količina ovisi o slatkoći jagoda i vašem ukusu)
- Sok 1 svježeg limuna
Priprema:
Najprije temeljito operite jagode, uklonite im peteljke i zelene listiće te ih nasjeckajte na manje komade. Ne morate se truditi da komadići budu ujednačeni jer će se tijekom kuhanja raspasti. Ako preferirate glađi pekmez, jagode možete kratko usitniti u sjeckalici ili ih zgnječiti gnječilicom za krumpir nakon što omekšaju u loncu. Usitnjene jagode stavite u širok lonac s debelim dnom, pospite ih šećerom i prelijte limunovim sokom. Sve dobro promiješajte i pustite da odstoji barem 30 minuta kako bi jagode počele puštati sok. Zatim stavite lonac na srednje jaku vatru i zagrijavajte uz često miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i nastavite kuhati uz stalno vrenje, otprilike 45 do 60 minuta. Važno je često miješati kako pekmez ne bi zagorio na dnu posude. Pjenu koja se stvara na površini možete uklanjati žlicom. Da biste provjerili je li pekmez gotov, koristite "test s tanjurićem": mali tanjurić stavite u zamrzivač na nekoliko minuta. Na ohlađeni tanjurić kapnite malo vrućeg pekmeza i vratite ga u zamrzivač na minutu-dvije. Ako se pekmez nabora kada ga lagano gurnete prstom i ne razlijeva se, gotov je. Vrući pekmez pažljivo ulijte u prethodno sterilizirane staklenke, ostavljajući oko pola centimetra prostora do vrha. Odmah ih čvrsto zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta kako bi se stvorio vakuum. Nakon toga ih vratite u uspravan položaj i ostavite da se potpuno ohlade.
Savjeti za čuvanje i korištenje
Pravilno pripremljen i skladišten pekmez može trajati mjesecima. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu. Jednom otvorenu staklenku držite u hladnjaku, gdje može stajati nekoliko tjedana. Za dugotrajnije čuvanje, pekmez možete i zamrznuti. Ako se osjećate kreativno, poigrajte se s okusima. Dodajte malo naribane korice limuna za intenzivniju citrusnu notu ili ubacite prstohvat svježeg začinskog bilja poput bosiljka ili metvice pred sam kraj kuhanja.
Načini korištenja domaćeg pekmeza su bezbrojni. Namažite ga na topli tost s maslacem, palačinke ili vafle. Dodajte žlicu u obični jogurt ili zobenu kašu, koristite ga kao nadjev za kolače i rolade ili ga poslužite uz platu sireva. U svakoj kombinaciji, donijet će dašak slatkog, domaćeg savršenstva.