Ne bacajte ostatke: Genijalne ideje za neiskorišteno tijesto
Nakon što ste pažljivo izradili savršenu pitu, na radnoj površini često ostaju neugledni komadići prhkog tijesta. Prva pomisao mnogih je baciti te ostatke, smatrajući ih premalenima ili previše nezgrapnima za daljnju upotrebu. No, ti komadići maslačne, lisnate raskoši kriju nevjerojatan potencijal. Umjesto da završe u otpadu, mogu se pretvoriti u slasne zalogaje – od brzinskih doručaka i elegantnih predjela do neodoljivih deserata.
Priprema i čuvanje ostataka tijesta
Ključ uspjeha leži u pravilnom rukovanju. Tijesto za pite ne voli da ga se previše mijesi jer toplina ruku i prostorije otapa maslac, a dugo miješenje razvija gluten, što rezultira žilavom, a ne prhkom teksturom. Zato s ostacima treba postupati nježno.
Skupite sve komadiće, lagano ih pritisnite tek toliko da se spoje u kompaktnu masu i oblikujte disk. Nemojte ih mijesiti. Zamotajte disk u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na najmanje 30 minuta, a može stajati i do dva dana. Za dulje čuvanje, spremite ga u zamrzivač, gdje može ostati i do mjesec dana. Hlađenje će ponovno stisnuti maslac i opustiti gluten, čineći tijesto spremnim za novu ulogu. Prije valjanja, ostavite ga na sobnoj temperaturi 15-ak minuta da malo omekša.
Slatke čarolije od ostataka
Ako vam se jede nešto slatko, ostaci tijesta nude pregršt brzih i jednostavnih rješenja.
Keksi s cimetom i šećerom
Ovo je najjednostavniji i mnogima najdraži način upotrebe ostataka. Rezultat su hrskavi, maslačni keksi koji podsjećaju na cimet rolice.
Sastojci:
- ostaci tijesta za pitu
- otopljeni maslac
- cimet
- šećer
Priprema:
- Razvaljajte tijesto na debljinu od oko pola centimetra.
- Premažite ga otopljenim maslacem i obilno pospite mješavinom cimeta i šećera.
- Izrežite tijesto na trake, kvadrate ili oblike po želji pomoću kalupa za kekse.
- Pecite na 190 °C (375 °F) desetak minuta, odnosno dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
Palmiers ili slatki pužići
Za malo elegantniju slasticu, isprobajte palmierse. Savršeno prijaju uz šalicu crne kave.
Sastojci:
- ostaci tijesta za pitu
- šećer
- začini po želji (papar, kardamom, đumbir)
Priprema:
- Razvaljajte tijesto u pravokutnik.
- Pospite ga šećerom kojem možete dodati i začine za zanimljiviji okus.
- Preklopite gornji i donji rub prema sredini, a zatim dobivene polovice preklopite još jednom, kao da zatvarate knjigu.
- Ohladite roladu u hladnjaku 30 minuta, a zatim je narežite na ploške debljine oko 2 cm.
- Posložite ih na papir za pečenje i pecite oko 20 minuta na 190 °C, dok se ne karameliziraju.
Mini kroasani i džepići s punjenjem
Ostatke tijesta možete pretvoriti i u mini kroasane ili slatke džepiće.
Sastojci:
- ostaci tijesta za pitu
- punjenje po želji (krem namaz od lješnjaka, omiljeni džem, nasjeckana tamna čokolada)
Priprema:
- Za kroasane: razvaljajte tijesto u krug i izrežite ga na trokute, poput pizze. Na širi dio svakog trokuta stavite žličicu punjenja i zarolajte ih od šireg prema užem kraju.
- Za džepiće: izrežite tijesto na kvadrate, na polovicu stavite nadjev, preklopite i rubove utisnete vilicom.
- Pecite 15-ak minuta na 190 °C.
Slane grickalice za svaku priliku
Ako niste raspoloženi za slatko, tijesto za pite jednako je ukusno i u slanim varijantama.
Hrskavi krekeri sa sirom
Ovo je idealno predjelo ili grickalica uz čašu vina.
Sastojci:
- ostaci tijesta za pitu
- 1 razmućeno jaje
- sitno naribani parmezan ili drugi tvrdi sir
- začini po želji (krupna sol, papar, sezam, kim, za'atar)
Priprema:
- Razvaljajte tijesto vrlo tanko.
- Premažite ga razmućenim jajetom i pospite sirom i začinima po želji.
- Izrežite tijesto na male kvadrate ili rombove pomoću rezača za pizzu.
- Pecite na 190 °C oko 13 minuta, dok ne postanu hrskavi i zlatni.
Štapići sa sirom
Sastojci:
- ostaci tijesta za pitu
- naribani oštri cheddar sir
Priprema:
- Umiješajte naribani cheddar izravno u ostatke tijesta, tek toliko da se sastojci povežu.
- Ohladite tijesto, a zatim ga razvaljajte i narežite na trake širine 2-3 cm.
- Svaku traku lagano zavrnite nekoliko puta kako biste dobili spiralu.
- Posložite na lim za pečenje, pospite s još malo sira i pecite dvadesetak minuta na 190 °C.
Mini quichevi ili pite
Ostaci tijesta savršena su podloga za mini quicheve, sjajan način za kreiranje brzog i ukusnog obroka od raznih ostataka iz hladnjaka.
Sastojci:
- ostaci tijesta za pitu
- nadjev: jaja, vrhnje, dodaci po želji (komadići slanine, šunke, gljiva, ostataka pečenog povrća)
Priprema:
- Utisnite komadiće tijesta u kalup za muffine.
- Napunite ih mješavinom jaja, vrhnja i dodataka po želji.
- Pecite 15-20 minuta na 190 °C dok se nadjev ne stisne i tijesto ne ispeče.
Adams & Durante: Lisinski srijedom predstavlja pustinjski blues uz zvuke Južne Italije
Romantični blagdanski filmovi: 15 naslova koji će zagrijati i najhladniji prosinački dan