403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
ADVENT NA ŽENA.HR

Najbolji recepti za božićne kekse: Neodoljivi klasici koji moraju biti na blagdanskom stolu

Najbolji recepti za božićne kekse: Neodoljivi klasici koji moraju biti na blagdanskom stolu
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Blagdanska tradicija nezamisliva je bez mirisa božićnih keksića koji ispunjavaju dom toplinom i nostalgijom. Klasični božićni recepti nose posebnu čar, jer spajaju jednostavne sastojke, provjerene tehnike i okuse uz koje smo odrasli

Božićno vrijeme nezamislivo je bez mirisnih i ukusnih slastica koje ispunjavaju domove toplinom i blagdanskim duhom. Miris vanilije, cimeta i prženih lješnjaka budi najljepša sjećanja, a priprema kolača postaje omiljena obiteljska aktivnost tijekom adventa. Bilo da ste ljubitelj tradicije ili tražite nešto novo, božićni keksi i sitni božićni kesići neizostavan su dio svakog blagdanskog stola.

Za vas smo pripremili nekoliko provjerenih recepata za omiljene božićne kekse, od nezaobilaznih husarskih kolačića do modernih gingerbread keksića i tradicionalnih šapa, koji će oduševiti vaše ukućane i goste. Pripremite pregače i uronite u slatki svijet blagdanskog pečenja.

Husarski kolačići

Jednostavni, a efektni božićni kesići s udubljenjem punjenim džemom. Često se nazivaju i "thumbprint cookies".

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 100 g mljevenih oraha
  • 500 g brašna
  • Marmelada po želji

Priprema:

  • Zamijesite tijesto od svih sastojaka (osim marmelade).
  • Oblikujte male kuglice veličine oraha.
  • U sredini svake kuglice drškom kuhače napravite udubljenje.
  • Pecite na 180 °C oko 10-15 minuta.
  • Kada se ohlade, udubljenja napunite zagrijanom marmeladom.

Limun raspucanci

Osvježavajuća verzija raspucanaca koja unosi citrusnu notu na pladanj s kolačima.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 50 g maslaca, 40 ml ulja
  • Korica i sok 1 limuna
  • 350 g glatkog brašna, prašak za pecivo
  • Šećeri za valjanje

Priprema:

  • Izmutite jaja, šećer, maslac i ulje. Dodajte limun.
  • Umiješajte brašno i prašak za pecivo.
  • Dobro ohladite smjesu u hladnjaku.
  • Oblikujte kuglice, uvaljajte u kristal pa u šećer u prahu.
  • Pecite na 180 °C oko 10-15 minuta.

Najbolji recepti za božićne kekse: Neodoljivi klasici koji moraju biti na blagdanskom stolu

Orasnice

Tradicionalna slastica koja zahtijeva malo vještine, ali rezultat je fantastičan. Ovi božićni keksi se više suše nego peku.

Sastojci:

  • 2 bjelanjka
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g mljevenih oraha
  • 200 g sjeckanih oraha
  • 2 žličice alkoholnog octa (ili limunovog soka)

Priprema:

  • Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer.
  • Umiješajte mljevene orahe i ocat lagano kuhačom.
  • Vlažnim rukama oblikujte valjčiće, pa potkovice.
  • Uvaljajte ih u sjeckane orahe.
  • Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, ali odmah smanjite na 100 °C. Sušite ih 20-40 minuta.

Gingerbread keksići

Poznati "čovječuljci" od đumbira zabava su za cijelu obitelj, posebno za najmlađe koji uživaju u ukrašavanju.

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca, 100 g meda
  • 120 g smeđeg šećera, 1 jaje
  • Začini: cimet, đumbir, klinčić
  • 1/2 žličice sode bikarbone

Priprema:

  • Izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaje i med.
  • Umiješajte suhe sastojke i začine.
  • Ohladite tijesto (min. 1 sat).
  • Razvaljajte i izrezujte oblike čovječuljaka.
  • Pecite 8-10 minuta na 180 °C. Ukrasite bijelom glazurom.

Najbolji recepti za božićne kekse: Neodoljivi klasici koji moraju biti na blagdanskom stolu

Čokoladni keksi

Jednostavni, a bogati okusom. Ovo je baza koju možete nadograditi komadićima čokolade ili orašastim plodovima.

Sastojci:

  • 370 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • 470 g brašna
  • 3 žlice tamnog kakaa
  • 3 žlice mlijeka

Priprema:

  • Izmiksajte maslac i šećer, dodajte bjelanjke.
  • Dodajte kakao, mlijeko i brašno te umijesite tijesto.
  • Ohladite tijesto u hladnjaku.
  • Razvaljajte i izrezujte oblike po želji.
  • Pecite na 160-170 °C oko 6-7 minuta.

Prhki keksići s maslacem

Osnovni recept za svijetle kekse koji savršeno drže oblik kalupa. Idealni su za bojanje i crtanje šećernom glazurom.

Sastojci:

  • 370 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 450 g brašna
  • Pola žličice praška za pecivo

Priprema:

  • Pjenasto izmiksajte maslac i šećer u prahu.
  • Dodajte bjelanjke i vaniliju.
  • Postupno dodajte brašno i prašak za pecivo dok se tijesto ne sjedini.
  • Ohladite, razvaljajte i režite kalupima.
  • Pecite kratko na 170 °C, pazeći da ostanu svijetli.

Najbolji recepti za božićne kekse: Neodoljivi klasici koji moraju biti na blagdanskom stolu

Domaće šape

Tradicionalni recept koji se često prenosi s koljena na koljeno. Korištenje svinjske masti čini ih posebno prhkima, no možete koristiti i maslac.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 150 g svinjske masti (ili maslaca)
  • 1 jaje
  • Malo cimeta i mljevenih klinčića
  • Šećer u prahu za uvaljati

Priprema:

  • U većoj posudi pomiješajte brašno, orahe, šećer i začine.
  • Dodajte mast sobne temperature i jaje te umijesite tijesto.
  • Metalne kalupe za šape namastite i pobrašnite (ako koristite silikonske, ne treba).
  • Punite kalupe tijestom, ali ne do samog vrha jer će malo narasti.
  • Pecite na 180 °C oko 12-15 minuta dok ne porumene.
  • Tople šape izvadite iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu.

Išleri

Fini, bogati keksići punjeni čokoladnom kremom i preliveni glazurom, inspirirani slavnom austrijskom slasticom.

Sastojci:

  • 140 g maslaca
  • 200 g glatkog brašna
  • 70 g šećera u prahu
  • 70 g mljevenih oraha ili badema
  • 1 žumanjak
  • Punjenje: Čokoladni namaz ili ganache krema
  • Glazura: 100 g čokolade za kuhanje, 3 žlice ulja

Priprema:

  • Zamijesite prhko tijesto od maslaca, brašna, šećera, oraha i žumanjka.
  • Zamotajte u foliju i ohladite 30 minuta.
  • Razvaljajte tijesto i čašicom ili kalupom režite krugove.
  • Pecite na 180 °C oko 8-10 minuta.
  • Kada se ohlade, spajajte dva po dva keksića čokoladnim punjenjem.
  • Otopite čokoladu s uljem na pari.
  • Gornju stranu svakog spojenog išlera umočite u čokoladnu glazuru i po želji ukrasite polovicom oraha ili badema.

Bez obzira na to koje recepte odaberete, najvažniji sastojak je ljubav s kojom ih pripremate. Ovi božićni keksi mogu stajati u limenim kutijama tjednima, što ih čini savršenim poklonom za drage osobe.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx