403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
ADVENT NA ŽENA.HR

Miris Božića u vašem domu: Jednostavne cimet rolice koje uvijek uspijevaju

Miris Božića u vašem domu: Jednostavne cimet rolice koje uvijek uspijevaju
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ova jednostavna, nježna poslastica odmah budi osjećaj topline, opuštenosti i pravog božićnog ugođaja. Upravo zato donosimo recept koji uspijeva svakome – mekan, mirisan i dovoljno jednostavan da ga pripremite i u najsvečanijim, ali i najužurbanijim danima prosinca

Dok se vani temperature spuštaju, a gradske ulice ukrašavaju blagdanskim svjetlima, nema ničeg ljepšeg od topline doma ispunjenog mirisom svježe pečenih božićnih kolača. A ako postoji jedan miris koji nepogrešivo najavljuje dolazak Božića, onda je to opojna aroma cimeta. Upravo su cimet rolice postale sinonim za blagdansku udobnost i obiteljsko okupljanje. One nisu samo desert; one su doživljaj koji budi najljepše uspomene i stvara nove.

Ako ste u potrazi za onim savršenim receptom koji će vam uvijek uspjeti i čiji će rezultat biti neodoljivo mekane i mirisne rolice, na pravom ste mjestu. Donosimo detaljan vodič za jednostavne cimet rolice koje će oduševiti vaše ukućane i goste, pretvarajući vaš dom u najslađu blagdansku oazu.

Klasik koji spaja generacije

Iako ih danas smatramo globalnim fenomenom, cimet rolice (švedski kanelbulle) potječu iz Skandinavije, gdje su neizostavan dio kulture i svakodnevnog rituala ispijanja kave, poznatog kao fika. Njihova popularnost brzo se proširila svijetom, a svaka je kultura dodala svoj mali pečat. Ipak, osnova je uvijek ista: meko dizano tijesto bogato maslacem, velikodušan nadjev od cimeta i šećera te slasna glazura koja zaokružuje cijelu priču.

Ono što cimet rolice čini toliko posebnima jest proces njihove pripreme. Od miješenja tijesta, koje pod prstima postaje glatko i elastično, preko uzbuđenja dok promatrate kako se udvostručuje, do pažljivog rolanja i rezanja – svaki je korak mala ceremonija. A trenutak kada ih izvadite iz pećnice, zlatne i napuhnute, ispunjavajući kuhinju božanstvenim mirisom, neprocjenjiv je. To je miris koji zove na zajedništvo, topli napitak i bezbrižne trenutke s najdražima.

Miris Božića u vašem domu: Jednostavne cimet rolice koje uvijek uspijevaju

Cimet rolice recept

Ovaj recept osmišljen je kako bi bio što jednostavniji, bez kompliciranih koraka, a jamči savršeno mekane i sočne rezultate svaki put. Pratite upute i prepustite se čaroliji stvaranja najukusnijih blagdanskih poslastica.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca (7 g)
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca, otopljenog
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 150 g smeđeg šećera
  • 2 žlice cimeta u prahu
  • 60-100 g maslaca, sobne temperature

Za glazuru:

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
  • Malo mlijeka (po potrebi, za postizanje željene gustoće)

Priprema:

  • Priprema tijesta: U većoj posudi pomiješajte brašno, sol i suhi kvasac. U sredini napravite udubljenje pa dodajte toplo (ne vruće!) mlijeko, otopljeni i blago prohlađeni maslac, šećer i razmućeno jaje. Sve sastojke povežite kuhačom, a zatim tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Mijesite ga rukama otprilike 10 minuta, sve dok ne postane glatko, elastično i prestane se lijepiti za ruke. Formirajte kuglu, stavite je u nauljenu posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena, odnosno dok ne udvostruči volumen.

  • Priprema nadjeva: Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. U manjoj zdjeli jednostavno pomiješajte smeđi šećer i cimet. Maslac za nadjev obavezno mora biti na sobnoj temperaturi kako bi bio savršeno maziv.
  • Oblikovanje rolica: Dignuto tijesto nježno premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika, debljine otprilike 1 cm.
  • Cijelu površinu razvaljanog tijesta premažite omekšalim maslacem, ostavljajući slobodan rub od otprilike 1 cm s jedne duže strane. Preko maslaca ravnomjerno pospite pripremljenu mješavinu smeđeg šećera i cimeta.
  • Krenuvši od duže strane, čvrsto zarolajte tijesto u roladu. Kraj koji ste ostavili bez nadjeva lagano premažite vodom kako bi se rolada bolje zalijepila.
  • Rezanje i slaganje: Roladu narežite na komade širine 2-3 cm. Za savršeno uredne rezove bez gnječenja tijesta, poslužite se koncem za zube ili običnim koncem. Svaku rolicu položite u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje, ostavljajući malo razmaka između svake jer će dodatno narasti.
  • Drugo dizanje i pečenje: Pokrijte lim krpom i ostavite rolice da se dižu još 30-45 minuta na toplom mjestu. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite ih 20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Pazite da ih ne prepečete kako bi ostale mekane.
  • Priprema glazure i posluživanje: Dok se rolice peku, pripremite glazuru. Mikserom ili pjenjačom umutite krem sir i maslac sobne temperature. Postupno dodajte šećer u prahu i vaniliju, miješajući dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Ako je glazura pregusta, dodajte žličicu ili dvije mlijeka. Pečene rolice ostavite da se malo ohlade (5-10 minuta), a zatim ih još tople obilno prelijte pripremljenom glazurom.

Miris Božića u vašem domu: Jednostavne cimet rolice koje uvijek uspijevaju

Poslužite ih tople i uživajte u svakom zalogaju koji donosi istinski okus i miris blagdana. Uz šalicu kave, čaja ili toplog mlijeka, ove jednostavne cimet rolice postat će vaša omiljena zimska tradicija.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx