403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
ADVENT NA ŽENA.HR

Miris blagdana u vašem domu: Sočni kuglof s jabukama koji uvijek uspijeva

Miris blagdana u vašem domu: Sočni kuglof s jabukama koji uvijek uspijeva
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Kuglof s jabukama jedan je od onih kolača koji ne izlaze iz mode i koji se uvijek rado pripremaju. Njegova meka struktura, sočnost i prepoznatljiv miris jabuka čine ga idealnim desertom za blagdanska okupljanja, ali i za opuštena poslijepodneva uz šalicu kave ili čaja

Dolaskom prosinca, domovi se polako počinju ispunjavati mirisima koji najavljuju blagdane. Miris cimeta, klinčića i pečenih jabuka nepogrešiv je znak da je stiglo najsvečanije doba godine. U moru tradicionalnih slastica, jedan skroman, ali raskošan božićni kolač zauzima posebno mjesto na mnogim stolovima, a to je kuglof s jabukama. Ovaj kolač, sočan i bogat aromama, savršen je spoj jednostavnosti i elegancije te idealan pratitelj popodnevne kave ili svečanog doručka.

Njegova popularnost ne leži samo u okusu, već i u osjećaju ugode i topline koji pruža. Svaki zalogaj vraća u djetinjstvo i podsjeća na obiteljska okupljanja, čineći ga više od običnog deserta, pravim simbolom zajedništva i blagdanskog duha. Priprema je jednostavna, a rezultat je kolač koji će oduševiti sve generacije.

Tajna savršeno sočnog biskvita

Ključ uspjeha svakog kuglofa s jabukama krije se, naravno, u samim jabukama. One su te koje biskvitu daju prepoznatljivu vlažnost i svježinu, sprječavajući da postane suh. No, nije svejedno kako ih pripremate. Naribane jabuke otpustit će najviše soka i gotovo se stopiti s tijestom, osiguravajući ravnomjernu sočnost u svakom zalogaju. S druge strane, jabuke narezane na sitne kockice, veličine oko pola centimetra, zadržat će svoj oblik tijekom pečenja i pružiti ugodnu teksturu te male, slatke džepove voćnog okusa.

Za one koji žele još bogatiji i vlažniji kolač, odličan je izbor i pire od jabuka. On daje gustu, mekanu strukturu i čini kolač postojanim i nakon nekoliko dana. Koju god metodu odabrali, važno je ne pretjerati s miješanjem tijesta nakon dodavanja jabuka kako bi biskvit ostao rahli i prozračan.

Miris blagdana u vašem domu: Sočni kuglof s jabukama koji uvijek uspijeva

Recept za blagdanski kuglof s jabukama i orasima

Ovaj recept spaja najbolje od tradicionalnih okusa, a rezultat je mirisan i mekan kolač koji će postati neizostavan dio vašeg blagdanskog stola.

Sastojci:

  • 3 veća jaja
  • 200 g šećera (može i kombinacija bijelog i smeđeg)
  • jedan vanilin šećer
  • 150 ml biljnog ulja
  • 400 g glatkog brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • dvije žličice cimeta
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • tri srednje velike jabuke (oko 400 g), oguljene i naribane
  • 100 g sjeckanih oraha

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za kuglof temeljito namastite maslacem i pospite brašnom, pazeći da prekrijete sve utore. Višak brašna istresite.
  • U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
  • U drugoj, većoj posudi, pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Postupno dodajte ulje, neprestano miksajući.
  • U smjesu jaja i šećera naizmjenično dodajte mješavinu suhih sastojaka i naribane jabuke. Miješajte lagano, špatulom, tek toliko da se sastojci sjedine. Na kraju nježno umiješajte sjeckane orahe.
  • Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 50 do 60 minuta. Je li kolač pečen, provjerite drvenim štapićem; ako izađe čist, gotov je.
  • Pečeni kuglof ostavite da se hladi u kalupu desetak minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje i pustite da se potpuno ohladi.

Miris blagdana u vašem domu: Sočni kuglof s jabukama koji uvijek uspijeva

Glazura za svečani dojam i savjeti za uspjeh

Ohlađeni kuglof možete jednostavno posuti šećerom u prahu za rustikalan izgled. Za svečaniji dojam, pripremite glazuru od smeđeg šećera. U malom loncu otopite 50 g maslaca, dodajte 100 g smeđeg šećera i tri žlice mlijeka. Miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i umiješajte oko 100 g šećera u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se malo ohladi, a zatim prelijte preko kuglofa.

Najveći strah kod pripreme kuglofa jest vađenje iz kalupa. Ključ je u dobroj pripremi: kalup mora biti besprijekorno namašćen i pobrašnjen. Također, važno je pustiti kolač da se ohladi u kalupu desetak do petnaest minuta. Vruć kolač je previše krhak i raspast će se, dok će se potpuno ohlađen zalijepiti za stijenke. Ako i dalje zapne, prekrijte kalup vrućom, vlažnom krpom na nekoliko minuta. Para će pomoći da se kolač odvoji.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx