
Najbolji ljetni kolači: 5 recepata za slatko i osvježavajuće ljeto

Kad sunce dosegne svoj vrhunac, a dani postanu dugi i vrući, želja za nečim slatkim ne jenjava. Ipak, pomisao na paljenje pećnice i dodatno zagrijavanje kuhinje nije nimalo privlačna. Srećom, rješenje postoji u obliku laganih i osvježavajućih ljetnih kolača koje slave najbolje okuse sezone. Bilo da se odlučiš za brze varijante koje ne zahtijevaju pečenje ili za jednostavne biskvite s obiljem voća, idealan ljetni kolač zadovoljit će tvoju želju za slatkim, a istovremeno te rashladiti.
Recepti za ljetne kolače
U nastavku ti donosimo pet provjerenih recepata za lagane ljetne kolače koji spajaju jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa, savršenih za svaku prigodu.
Ljetni kolač od jagoda
Sastojci:
- 1 kutija mješavine za biskvit s okusom jagode (+ sastojci navedeni na pakiranju)
- 2 pakiranja instant pudinga od banane
- 4 šalice (1 l) hladnog mlijeka
- 1 pakiranje (500 ml) slatkog vrhnja za šlag ili gotovog šlaga
- 200 g vanilin keksa
- 1 veća banana
- 250 g svježih jagoda
Priprema:
- Ispeci biskvit od jagode u kalupu dimenzija 9x13 inča (otprilike 22x33 cm) prema uputama na pakiranju.
- Dok je biskvit još topao, drškom kuhače ili manjom žlicom napravi rupe po cijeloj površini.
- U posudi pomiješaj prašak za puding s hladnim mlijekom i miješaj dok se ne počne zgušnjavati.
- Odmah prelij puding preko toplog biskvita, pazeći da uđe u sve rupice. Zagladi površinu.
- Pokrij kolač i ostavi ga u hladnjaku najmanje dva sata da se dobro ohladi i stegne.
- Prije posluživanja, premaži cijeli kolač čvrsto tučenim slatkim vrhnjem. Po vrhu pospi zdrobljene vanilin kekse, narezanu bananu i nasjeckane jagode. Posluži odmah kako banane ne bi potamnile.
Ljetni kolač sa šumskim voćem
Sastojci:
- Za biskvit: 3 jaja, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml ulja, 100 ml mlijeka, 250 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 300 g smrznutog ili svježeg šumskog voća.
- Za kremu: 250 g mascarpone sira, 200 ml slatkog vrhnja, 3 žlice šećera u prahu, 150 g šumskog voća za pire.
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti i pobrašni kalup za tortu (promjera 24 cm).
- Pjenasto umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Postupno dodaj ulje i mlijeko.
- U drugoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih prosij u smjesu s jajima. Lagano sjedini špatulom.
- Na kraju nježno umiješaj šumsko voće.
- Izlij smjesu u kalup i peci oko 35-40 minuta. Provjeri čačkalicom je li biskvit pečen. Ostavi ga da se potpuno ohladi.
- Za kremu, 150 g šumskog voća usitni štapnim mikserom u pire. U posudi izmiksaj mascarpone sa šećerom u prahu. U drugoj posudi istuci slatko vrhnje u čvrst šlag. Nježno spoji šlag s mascarponeom, a zatim dodaj pire od voća.
- Ohlađeni biskvit prereži vodoravno na dva dijela. Donji dio premaži polovicom kreme, poklopi drugim dijelom biskvita i premaži ostatkom kreme. Ukrasi svježim šumskim voćem.
Ljetni kolač od banana
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti i pobrašni duguljasti kalup za kruh.
- U posudi vilicom dobro zgnječi banane.
- U drugoj posudi pjenasto umuti jaja sa šećerom. Dodaj ulje i zgnječene banane te sve dobro promiješaj.
- Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, pa dodaj mokrim sastojcima i kratko izmiksaj tek toliko da se sastojci povežu.
- Izlij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 30-40 minuta. Kolač je gotov kad čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.
Ljetni kolač s limunom
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 125 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- naribana korica i sok 1 većeg limuna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180°C i pripremi kalup za pečenje.
- Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.
- Dodaj ulje, mlijeko, limunovu koricu i sok te kratko promiješaj.
- Na kraju dodaj prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano sjedini smjesu.
- Izlij u kalup i peci 30-35 minuta. Po želji, ohlađeni kolač možeš preliti glazurom od šećera u prahu i limunovog soka.
Brzi cheesecake u čaši bez pečenja
Sastojci:
- 150 g mljevenih keksa (Petit Beurre, Plazma)
- 75 g otopljenog maslaca
- 250 g krem sira
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- svježe bobičasto voće za ukras (borovnice, maline)
Priprema:
- Pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem. Smjesu ravnomjerno rasporedi na dno 4 staklene čaše i lagano utisni žlicom.
- U posudi mikserom izradi krem sir sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne postane gladak.
- U drugoj posudi istuci slatko vrhnje u čvrst šlag.
- Špatulom nježno umiješaj šlag u smjesu s krem sirom.
- Kremu rasporedi preko podloge od keksa u čašama.
- Stavi u hladnjak na barem sat vremena da se krema stegne. Prije posluživanja, vrh ukrasi svježim bobičastim voćem.
Većina ovih ljetnih kolača može se pripremiti unaprijed, što ti ostavlja više vremena za uživanje u ljetnim radostima. Drži ih u hladnjaku, pokrivene prozirnom folijom, kako bi ostale svježe i zadržale svoje divne arome. Uživaj u slatkom i bezbrižnom ljetu