Gastro
JEDNOSTAVNO I FINO

Najbolji ljetni kolači: 5 recepata za slatko i osvježavajuće ljeto

Najbolji ljetni kolači: 5 recepata za slatko i osvježavajuće ljeto
Donosimo pet provjerenih recepata za lagane ljetne kolače koji spajaju jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa, savršenih za svaku prigodu

Kad sunce dosegne svoj vrhunac, a dani postanu dugi i vrući, želja za nečim slatkim ne jenjava. Ipak, pomisao na paljenje pećnice i dodatno zagrijavanje kuhinje nije nimalo privlačna. Srećom, rješenje postoji u obliku laganih i osvježavajućih ljetnih kolača koje slave najbolje okuse sezone. Bilo da se odlučiš za brze varijante koje ne zahtijevaju pečenje ili za jednostavne biskvite s obiljem voća, idealan ljetni kolač zadovoljit će tvoju želju za slatkim, a istovremeno te rashladiti.

Recepti za ljetne kolače

U nastavku ti donosimo pet provjerenih recepata za lagane ljetne kolače koji spajaju jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa, savršenih za svaku prigodu.

Ljetni kolač od jagoda

Sastojci:

  • 1 kutija mješavine za biskvit s okusom jagode (+ sastojci navedeni na pakiranju)
  • 2 pakiranja instant pudinga od banane
  • 4 šalice (1 l) hladnog mlijeka
  • 1 pakiranje (500 ml) slatkog vrhnja za šlag ili gotovog šlaga
  • 200 g vanilin keksa 
  • 1 veća banana
  • 250 g svježih jagoda

Priprema:

  • Ispeci biskvit od jagode u kalupu dimenzija 9x13 inča (otprilike 22x33 cm) prema uputama na pakiranju.
  • Dok je biskvit još topao, drškom kuhače ili manjom žlicom napravi rupe po cijeloj površini.
  • U posudi pomiješaj prašak za puding s hladnim mlijekom i miješaj dok se ne počne zgušnjavati.
  • Odmah prelij puding preko toplog biskvita, pazeći da uđe u sve rupice. Zagladi površinu.
  • Pokrij kolač i ostavi ga u hladnjaku najmanje dva sata da se dobro ohladi i stegne.
  • Prije posluživanja, premaži cijeli kolač čvrsto tučenim slatkim vrhnjem. Po vrhu pospi zdrobljene vanilin kekse, narezanu bananu i nasjeckane jagode. Posluži odmah kako banane ne bi potamnile.

Najbolji ljetni kolači: 5 recepata za slatko i osvježavajuće ljeto

Ljetni kolač sa šumskim voćem

Sastojci:

  • Za biskvit: 3 jaja, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml ulja, 100 ml mlijeka, 250 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 300 g smrznutog ili svježeg šumskog voća.
  • Za kremu: 250 g mascarpone sira, 200 ml slatkog vrhnja, 3 žlice šećera u prahu, 150 g šumskog voća za pire.

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti i pobrašni kalup za tortu (promjera 24 cm).
  • Pjenasto umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Postupno dodaj ulje i mlijeko.
  • U drugoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih prosij u smjesu s jajima. Lagano sjedini špatulom.
  • Na kraju nježno umiješaj šumsko voće.
  • Izlij smjesu u kalup i peci oko 35-40 minuta. Provjeri čačkalicom je li biskvit pečen. Ostavi ga da se potpuno ohladi.
  • Za kremu, 150 g šumskog voća usitni štapnim mikserom u pire. U posudi izmiksaj mascarpone sa šećerom u prahu. U drugoj posudi istuci slatko vrhnje u čvrst šlag. Nježno spoji šlag s mascarponeom, a zatim dodaj pire od voća.
  • Ohlađeni biskvit prereži vodoravno na dva dijela. Donji dio premaži polovicom kreme, poklopi drugim dijelom biskvita i premaži ostatkom kreme. Ukrasi svježim šumskim voćem.

Ljetni kolač od banana

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti i pobrašni duguljasti kalup za kruh.
  • U posudi vilicom dobro zgnječi banane.
  • U drugoj posudi pjenasto umuti jaja sa šećerom. Dodaj ulje i zgnječene banane te sve dobro promiješaj.
  • Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, pa dodaj mokrim sastojcima i kratko izmiksaj tek toliko da se sastojci povežu.
  • Izlij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 30-40 minuta. Kolač je gotov kad čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.

Ljetni kolač s limunom

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 125 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • naribana korica i sok 1 većeg limuna
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 180°C i pripremi kalup za pečenje.
  • Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.
  • Dodaj ulje, mlijeko, limunovu koricu i sok te kratko promiješaj.
  • Na kraju dodaj prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano sjedini smjesu.
  • Izlij u kalup i peci 30-35 minuta. Po želji, ohlađeni kolač možeš preliti glazurom od šećera u prahu i limunovog soka.

Najbolji ljetni kolači: 5 recepata za slatko i osvježavajuće ljeto

Brzi cheesecake u čaši bez pečenja

Sastojci:

  • 150 g mljevenih keksa (Petit Beurre, Plazma)
  • 75 g otopljenog maslaca
  • 250 g krem sira
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • svježe bobičasto voće za ukras (borovnice, maline)

Priprema:

  • Pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem. Smjesu ravnomjerno rasporedi na dno 4 staklene čaše i lagano utisni žlicom.
  • U posudi mikserom izradi krem sir sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne postane gladak.
  • U drugoj posudi istuci slatko vrhnje u čvrst šlag.
  • Špatulom nježno umiješaj šlag u smjesu s krem sirom.
  • Kremu rasporedi preko podloge od keksa u čašama.
  • Stavi u hladnjak na barem sat vremena da se krema stegne. Prije posluživanja, vrh ukrasi svježim bobičastim voćem.

Najbolji ljetni kolači: 5 recepata za slatko i osvježavajuće ljeto

Većina ovih ljetnih kolača može se pripremiti unaprijed, što ti ostavlja više vremena za uživanje u ljetnim radostima. Drži ih u hladnjaku, pokrivene prozirnom folijom, kako bi ostale svježe i zadržale svoje divne arome. Uživaj u slatkom i bezbrižnom ljetu

 

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx