403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
POPULARNI DESERT

Jogurt kocke: Recept za omiljeni kolač koji se topi u ustima

Jogurt kocke: Recept za omiljeni kolač koji se topi u ustima
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Bilo da ga pripremate za obiteljsko okupljanje, blagdanski stol ili jednostavno kao slatki zalogaj uz kavu, jogurt kocke su desert s kojim ne možete pogriješiti. Njegova bezvremenska privlačnost i jednostavnost pripreme čine ga receptom kojem ćete se uvijek rado vraćati

Blagdansko vrijeme nezamislivo je bez mirisa božićnih kolača koji se širi domom, a među brojnim receptima koji se prenose s generacije na generaciju, jogurt kocke zauzimaju posebno mjesto. Ovaj kolač, poznat po svojoj jednostavnosti i savršenom spoju prhkog tijesta i laganog, kremastog nadjeva, idealan je odabir za svaku prigodu. Njegova osvježavajuća nota, koju duguje glavnom sastojku, jogurtu, pruža savršenu ravnotežu slatkoći, čineći ga desertom u kojem se može uživati bez osjećaja težine.

Iako na prvi pogled može djelovati kao zahtjevna slastica zbog svoja dva sloja tijesta i bogatog punjenja, priprema je iznenađujuće jednostavna. Ne zahtijeva posebne slastičarske vještine, a rezultat je uvijek isti: sočan i ukusan kolač koji će oduševiti sve ukućane i goste. Upravo ga ta kombinacija jednostavnosti i profinjenog okusa čini zvijezdom blagdanskog stola.

Klasik koji ne izlazi iz mode

Tajna popularnosti ovog kolača leži u njegovoj teksturi i okusu. Donji sloj prhkog tijesta pruža stabilnu i blago hrskavu podlogu, dok se na njemu nalazi bogat i pjenast nadjev od jogurta. Vrh kolača prekriven je naribanim komadićima istog tijesta, koji tijekom pečenja postaju zlatni i hrskavi, stvarajući neodoljiv kontrast kremastom srcu kolača. Jogurt kao ključni sastojak nije tu samo zbog okusa. Njegova kiselost u kombinaciji s praškom za pecivo pomaže tijestu da bude rahlo, a nadjevu daje vlažnost i svježinu koja uravnotežuje slatkoću šećera.

Ovaj je kolač savršen za posluživanje uz popodnevnu kavu ili čaj, ali jednako dobro funkcionira i kao elegantan desert nakon svečanog ručka. Može se čuvati nekoliko dana u hladnjaku, a mnogi će se složiti da je čak i ukusniji dan nakon pečenja, kada se svi okusi prožmu i sjedine.

Jogurt kocke: Recept za omiljeni kolač koji se topi u ustima

Jogurt kocke recept

Za uspješnu pripremu jogurt kocki najvažnije je slijediti korake i koristiti kvalitetne sastojke. Iako postoje brojne varijacije, donosimo klasičan recept koji jamči savršen rezultat. Za izradu ovog kolača bit će vam potrebni sastojci za tijesto i za nadjev. Preporučuje se da svi sastojci budu sobne temperature, osim ako nije drugačije navedeno.

Sastojci za tijesto:

  • četiri žumanjka
  • 170 g maslaca ili margarina
  • 100 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • jedan vanilin šećer
  • jedan prašak za pecivo

Za nadjev:

  • četiri bjelanjka
  • 540 g čvrstog jogurta
  • 150 g šećera
  • pet žlica oštrog brašna
  • jedan vanilin šećer
  • naribana korica jednog limuna (po želji)

Priprema:

  • Izrada tijesta: U posudi pomiješajte maslac narezan na listiće sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte žumanjke i sve dobro sjedinite. Na kraju postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo te umijesite glatko tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti kako ne bi postalo žilavo.
  • Podjela tijesta: Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio razvaljajte i njime obložite dno lima za pečenje (dimenzija otprilike 24x34 cm) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Drugi dio tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na tridesetak minuta.
  • Priprema nadjeva: Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrst snijeg. U drugoj, većoj posudi, ručno pomiješajte čvrsti jogurt, šećer, vanilin šećer i oštro brašno. Po želji dodajte i naribanu koricu limuna.
  • Spajanje nadjeva: U smjesu s jogurtom lagano, špatulom, umiješajte snijeg od bjelanjaka. Miješajte laganim pokretima odozdo prema gore kako bi nadjev ostao pjenast i prozračan.
  • Slaganje kolača: Pripremljeni nadjev ravnomjerno izlijte preko podloge od tijesta u limu za pečenje. Zatim izvadite drugi dio tijesta iz zamrzivača te ga naribajte na krupni ribež direktno preko nadjeva, trudeći se da ga ravnomjerno rasporedite.
  • Pečenje: Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 50 do 60 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
  • Hlađenje i posluživanje: Nakon pečenja, kolač obavezno dobro ohladite prije rezanja. Najbolje ga je ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim i preko noći u hladnjaku. Dobro ohlađen kolač lakše će se rezati na uredne kocke. Poslužite ga posutog šećerom u prahu za potpun doživljaj.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx