Gastro
PRAVO OSVJEŽENJE

Idealna ljetna poslastica - jednostavan recept za cheesecake od limuna bez pečenja

Idealna ljetna poslastica - jednostavan recept za cheesecake od limuna bez pečenja
Ovaj recept je dokaz da za spektakularan desert nije potrebno provesti sate u kuhinji. Priprema je brza, a najteži dio je čekanje da se torta ohladi

Kad temperature porastu i upaliti pećnicu zvuči kao najgora moguća ideja, deserti bez pečenja postaju naši najbolji prijatelji. Među njima, cheesecake od limuna zauzima posebno mjesto. Riječ je o poslastici koja spaja baršunastu, kremastu teksturu s prodornom svježinom citrusa, stvarajući savršenu ravnotežu koja hladi i osvježava.

Ovaj recept je klasik s razlogom – nevjerojatno je jednostavan za pripremu, ne zahtijeva kulinarsko umijeće, a rezultat je elegantna torta dostojna svake prigode. Bilo da vam treba desert za ljetnu večeru s prijateljima ili samo želite počastiti obitelj nečim posebnim, ovaj cheesecake je nepogrešiv izbor.

Idealna ljetna poslastica - jednostavan recept za cheesecake od limuna bez pečenja

Sastojci:

  • 200 g mljevenih keksa (npr. Digestive ili s maslacem)
  • 100 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 450 g punomasnog krem sira, sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 250 ml slatkog vrhnja za šlag (hladnog)
  • Sok i sitno naribana korica od 2 veća limuna

Za dekoraciju (po želji):

  • Dodatno tučeno slatko vrhnje
  • kriške limuna
  • listići mente ili svježe bobičasto voće

 

Postupak:

Najprije pripremite podlogu. U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku. Smjesu utisnite na dno kalupa za torte s odvojivim obručem (promjera 20-23 cm). Koristite dno čaše ili žlicu kako biste podlogu dobro nabili i poravnali. Stavite kalup u hladnjak dok pripremate kremu.

Za kremu, ključno je postići savršeno glatku teksturu. U velikoj zdjeli mikserom izradite krem sir sobne temperature sa šećerom u prahu dok ne postane potpuno gladak i bez grudica. Zatim ulijte hladno slatko vrhnje i nastavite miksati, postepeno povećavajući brzinu. Smjesa će se početi zgušnjavati, a tada polako dodajte svježe iscijeđeni sok i naribanu koricu limuna. Kiselina iz limuna pomoći će da se krema dodatno učvrsti. Miksajte samo dok se sve ne sjedini u laganu i prozračnu kremu; pazite da ne premiksate.

Gotovu kremu izlijte preko ohlađene podloge od keksa i špatulom poravnajte vrh. Prekrijte kalup prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na najmanje 6 sati, a idealno preko noći. Vrijeme hlađenja je presudno kako bi se torta potpuno stisnula i kako bi se okusi proželi.

Čuvanje i posluživanje

Cheesecake čuvajte u hladnjaku, pokriven, gdje može stajati do 4 dana. Možete ga i zamrznuti – narežite ga na kriške, svaku zasebno zamotajte u prozirnu foliju i zatim u aluminijsku foliju. U zamrzivaču može stajati do 2 mjeseca. Prije posluživanja, kriške odmrznite u hladnjaku preko noći.

Netom prije posluživanja, ukrasite tortu po želji. Klasična dekoracija uključuje ružice od tučenog vrhnja, tanke kriške svježeg limuna i malo naribane korice. Kombinacija žute i bijele boje izgleda iznimno privlačno i elegantno.

Uživajte u svakom zalogaju ove osvježavajuće, kremaste i neodoljivo ukusne ljetne poslastice

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx