
Idealna ljetna poslastica - jednostavan recept za cheesecake od limuna bez pečenja

Kad temperature porastu i upaliti pećnicu zvuči kao najgora moguća ideja, deserti bez pečenja postaju naši najbolji prijatelji. Među njima, cheesecake od limuna zauzima posebno mjesto. Riječ je o poslastici koja spaja baršunastu, kremastu teksturu s prodornom svježinom citrusa, stvarajući savršenu ravnotežu koja hladi i osvježava.
Ovaj recept je klasik s razlogom – nevjerojatno je jednostavan za pripremu, ne zahtijeva kulinarsko umijeće, a rezultat je elegantna torta dostojna svake prigode. Bilo da vam treba desert za ljetnu večeru s prijateljima ili samo želite počastiti obitelj nečim posebnim, ovaj cheesecake je nepogrešiv izbor.
Sastojci:
- 200 g mljevenih keksa (npr. Digestive ili s maslacem)
- 100 g neslanog maslaca, otopljenog
- 450 g punomasnog krem sira, sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 250 ml slatkog vrhnja za šlag (hladnog)
- Sok i sitno naribana korica od 2 veća limuna
Za dekoraciju (po želji):
- Dodatno tučeno slatko vrhnje
- kriške limuna
- listići mente ili svježe bobičasto voće
Postupak:
Najprije pripremite podlogu. U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku. Smjesu utisnite na dno kalupa za torte s odvojivim obručem (promjera 20-23 cm). Koristite dno čaše ili žlicu kako biste podlogu dobro nabili i poravnali. Stavite kalup u hladnjak dok pripremate kremu.
Za kremu, ključno je postići savršeno glatku teksturu. U velikoj zdjeli mikserom izradite krem sir sobne temperature sa šećerom u prahu dok ne postane potpuno gladak i bez grudica. Zatim ulijte hladno slatko vrhnje i nastavite miksati, postepeno povećavajući brzinu. Smjesa će se početi zgušnjavati, a tada polako dodajte svježe iscijeđeni sok i naribanu koricu limuna. Kiselina iz limuna pomoći će da se krema dodatno učvrsti. Miksajte samo dok se sve ne sjedini u laganu i prozračnu kremu; pazite da ne premiksate.
Gotovu kremu izlijte preko ohlađene podloge od keksa i špatulom poravnajte vrh. Prekrijte kalup prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na najmanje 6 sati, a idealno preko noći. Vrijeme hlađenja je presudno kako bi se torta potpuno stisnula i kako bi se okusi proželi.
Čuvanje i posluživanje
Cheesecake čuvajte u hladnjaku, pokriven, gdje može stajati do 4 dana. Možete ga i zamrznuti – narežite ga na kriške, svaku zasebno zamotajte u prozirnu foliju i zatim u aluminijsku foliju. U zamrzivaču može stajati do 2 mjeseca. Prije posluživanja, kriške odmrznite u hladnjaku preko noći.
Netom prije posluživanja, ukrasite tortu po želji. Klasična dekoracija uključuje ružice od tučenog vrhnja, tanke kriške svježeg limuna i malo naribane korice. Kombinacija žute i bijele boje izgleda iznimno privlačno i elegantno.
Uživajte u svakom zalogaju ove osvježavajuće, kremaste i neodoljivo ukusne ljetne poslastice