Gastro
KREMASTO I NEODOLJIVO

Inspiracija iz Italije: Najbolji recepti s burratom

Inspiracija iz Italije: Najbolji recepti s burratom
Burrata je kremasti talijanski sir koji izgleda poput mozzarelle, ali skriva svilenkastu, bogatu sredinu od vrhnja i trakica sira. Njezin nježan, mliječni okus i podatna tekstura savršeno se slažu s povrćem, voćem ili jednostavno dobrim maslinovim uljem i hrskavim kruhom. Donosimo nekoliko odličnih recepta u kojima burrata sir dolazi do punog izražaja

Burrata je jedan od najfinijih i najnježnijih talijanskih sireva, poznata po svojoj svilenkastoj unutrašnjosti koja se topi u ustima. Dolazi iz regije Puglia, a nastaje od svježeg kravljeg ili bivoljeg mlijeka. Na prvi pogled podsjeća na kuglu mozzarelle, ali kad je prerežeš, iz nje izlazi bogata mješavina vrhnja i mekanih trakica sira. Upravo ta kremasta sredina čini burratu pravim delikatesom koji se odlično slaže s raznim sastojcima – od svježeg povrća i voća do tjestenine i aromatičnih umaka. 

Možda nije najidealniji sir ako si na dijeti, ali je taj bogat okus i kremasta tekstura ovog svježeg sira nešto čemu je teško odoljeti. Istražili smo sve što trebaš znati o burrati, a donosimo i recepte u kojima upravo burrata ima glavnu ulogu. 

Burrata recepti

Ovaj sir se slaže stvarno sa svime, u slatkim i slanim jelima, kao predjelo ili dodatak glavnom jelu ili desertu. Ako kod kuće imaš burratu ali nemaš inspiracije za to kako je pripremiti, u nastavku izdvajamo najbolje recepte sa burrata sirom koji će ti se zasigurno svidjeti.

Caprese salata s burratom

Jednostavna, ali savršena kombinacija koja osvježava i oduševljava okuse. Kremasta burrata, zrele rajčice i mirisni bosiljak stvaraju klasik koji nikad ne izlazi iz mode – idealno za lagani obrok ili početak večere.

Sastojci:

  • 1 burrata
  • 2 zrela rajčice
  • Svježi bosiljak
  • Maslinovo ulje
  • Balzamični ocat
  • Sol i papar

Priprema:

  • Rajčice nareži na ploške i složi na tanjur.
  • Na sredinu stavi burratu i razreži ju da se lagano razlije.
  • Dodaj listiće bosiljka, začini solju i paprom.
  • Pokapaj maslinovim uljem i balzamičnim octom. Posluži odmah!

Pizza s pršutom i burratom

Ova pizza s hrskavim tijestom, kremastom burratom i slanim pršutom savršen je spoj okusa koji će ti razveseliti nepce. Idealna za opuštene večeri uz prijatelje ili obitelj, a priprema je brza i jednostavna!

Sastojci:

  • Tijesto za pizzu
  • 100 g umaka od rajčice
  • 100 g mozzarelle
  • 4-5 kriški pršuta
  • 1 burrata
  • Rukola
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  • Tijesto razvuci i premaži umakom od rajčice.
  • Dodaj mozzarellu i peci na 220°C oko 12 minuta.
  • Izvadi iz pećnice, dodaj natrganu burratu i pršut.
  • Pospi rukolom i pokapaj maslinovim uljem.

Inspiracija iz Italije: Najbolji recepti s burratom

Burrata s pečenim breskvama i medom

Za one koji uživaju u kombinaciji slatkog i kremastog, ovo jelo je prava poslastica. Pečene breskve, kremasta burrata i med stvaraju savršenu ravnotežu okusa koja će te osvojiti već pri prvom zalogaju.

Sastojci:

  • 1 burrata
  • 2 breskve
  • 1 žlica meda
  • Prstohvat soli
  • Mljeveni orasi

Priprema:

  • Breskve prereži na pola i peci ih na grill tavi 2-3 minute.
  • Na tanjur stavi burratu i pečene breskve.
  • Pokapaj medom i dodaj malo soli.
  • Pospi mljevenim orasima i posluži toplo.

Burrata s kruškama i medom

Slatkoća zrelih krušaka, kremasta burrata i blagi med čine savršeno uravnoteženo predjelo ili lagani desert. Ova kombinacija donosi osvježavajući, ali bogat okus koji je idealan za prijelaz iz zime u proljeće.

Sastojci:

  • 1 burrata
  • 1 zrela kruška
  • 1 žličica meda
  • Prstohvat krupne soli
  • Maslinovo ulje
  • Svježi timijan ili orasi (po želji)

Priprema:

  • Krušku operi i nareži na tanke ploške.
  • Posloži je na tanjur, dodaj natrganu burratu.
  • Pokapaj medom i maslinovim uljem te dodaj prstohvat soli.
  • Po želji ukrasi svježim timijanom ili posipaj sjeckanim orasima za dodatnu teksturu.

Tjestenina s burratom i rajčicama

Za one dane kad ti treba brz, ukusan obrok bez puno truda, ova tjestenina s burratom i rajčicama je savršen izbor! Za manje od 15 minuta uživat ćeš u jednostavnom, ali prepunom okusa jelu koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Sastojci:

  • 200 g tjestenine
  • 250 g cherry rajčica
  • 1 češanj češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • 1 burrata
  • Bosiljak

Priprema:

  • Tjesteninu skuhaj al dente.
  • Na maslinovom ulju poprži nasjeckani češnjak i cherry rajčice dok ne omekšaju.
  • Dodaj ocijeđenu tjesteninu, promiješaj i prebaci na tanjur.
  • Na vrh stavi natrganu burratu i bosiljak.

Inspiracija iz Italije: Najbolji recepti s burratom

Pečena jaja s burratom

Za savršen vikend doručak koji će te zasititi, ali te i oduševiti, pečena jaja s burratom su idealan izbor. Brzo, jednostavno i ukusno jelo koje će ti donijeti dašak luksuza, a sve što ti treba su jaja, kruh i burrata. Iako se može pripremiti u svega nekoliko minuta, okus će ti ostati u sjećanju!

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 burrata
  • 2 kriške kruha
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar
  • Svježi vlasac

Priprema:

  • Ispeci jaja na maslinovom ulju.
  • Na tanjur stavi tostirani kruh, dodaj jaja i natrganu burratu.
  • Pospi solju, paprom i svježim vlascem.

Bruschette s burratom i smokvama

Ove bruschette su savršeno jednostavne, a ujedno i elegantne, idealne za aperitiv ili laganu večeru. Kombinacija kremaste burrate, sočnih smokava i slatkog meda daje im sofisticiran okus koji će oduševiti svakog gosta.

Sastojci:

  • 1 baguette
  • 1 burrata
  • 2 smokve
  • Med
  • Orasi

Priprema:

  • Kruh nareži na kriške i tostiraj.
  • Premaži burratom, dodaj narezane smokve.
  • Pokapaj medom i pospi orasima.

Inspiracija iz Italije: Najbolji recepti s burratom

Burrata s prženim šparogama i limunom

Proljeće na tanjuru – hrskave šparoge, kremasta burrata i osvježavajući limun savršeno se nadopunjuju. Ovo lagano jelo može biti brzo predjelo, prilog ili čak lagani ručak uz krišku dobrog kruha. Minimalno truda, a maksimalno okusa!

Sastojci:

  • 200 g šparoga
  • 1 burrata
  • 1 limun
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema:

  • Šparoge poprži na tavi s malo maslinovog ulja.
  • Na tanjur stavi šparoge, dodaj natrganu burratu.
  • Pokapaj limunovim sokom i dodaj malo soli.

Burrata s mladim graškom i mentom

Proljeće donosi svježe, lagane okuse, a burrata se savršeno slaže s mladim povrćem i začinskim biljem. Ova kombinacija graška, mente i kremaste burrate pravo je osvježenje na tanjuru, idealno za lagani ručak ili predjelo.

Sastojci:

  • 200 g svježeg ili blanširanog mladog graška
  • 1 burrata
  • Svježa menta
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar
  • Limunov sok

Priprema:

  • Ako koristiš svježi grašak, kratko ga blanširaj u kipućoj vodi (1-2 minute) i ocijedi.
  • Na tanjur stavi grašak i natrganu burratu.
  • Dodaj listiće mente, pokapaj maslinovim uljem i malo limunovog soka.
  • Začini solju i paprom te posluži odmah.

Burrata s rajčicama i pestom

Klasična mediteranska kombinacija u kojoj se kremasta burrata spaja sa slatkoćom rajčica i aromom svježeg pesta.

Sastojci:

  • 1 kugla burrate
  • 3-4 zrele rajčice (različitih boja za ljepši izgled)
  • 2 žlice pesta od bosiljka
  • Maslinovo ulje, sol, papar
  • Svježi listići bosiljka

Priprema:

  • Rajčice nareži na ploške i posloži na tanjur.
  • Lagano posoli i popapri, pa pokapaj maslinovim uljem.
  • U sredinu stavi burratu i preko nje rasporedi pesto.
  • Ukrasni listićima bosiljka i posluži uz hrskavi kruh.

Inspiracija iz Italije: Najbolji recepti s burratom

Burrata s tikvicama i limunom

Lagano, svježe i aromatično jelo koje spaja sezonske tikvice i osvježavajući limun.

Sastojci:

  • 1 kugla burrate
  • 1 veća tikvica
  • Maslinovo ulje
  • Sok i korica pola limuna
  • Sol, papar
  • Svježi peršin

Priprema:

  • Tikvicu nareži na tanke trakice gulilicom.
  • U tavi na malo maslinovog ulja kratko je poprži (2-3 minute).
  • Dodaj sol, papar, sok i koricu limuna.
  • Serviraj s burratom u sredini, pospi svježim peršinom i posluži uz topli kruh ili focacciu.

Burrata kalorije 

Burrata na 100 grama sadrži:

  • Kalorije: 256
  • Masti: 24,0g
  • od kojih zasićene masne kiseline: 15,0g
  • Ugljikohidrati: 2,0g
  • od kojih šećeri: 2,0g
  • Bjelančevine: 8,0g
  • Sol: 0,54g

Kako se jede burrata?

Burrata se jede tako da se njezina kremasta unutrašnjost pusti da se lagano razlije po tanjuru, a zatim se jede uz dodatke po izboru – najčešće svježe ili pečeno povrće, voće, maslinovo ulje i kruh.

Evo kako to obično ide:

  • Posluži je na sobnoj temperaturi – iz hladnjaka je izvadi barem 30 minuta prije jela kako bi se okus i tekstura potpuno razvili.
  • Lagano je prereži nožem – tako će se sredina (stracciatella) izliti po tanjuru.
  • Uživaj u kombinacijama – možeš umakati kruh u kremastu sredinu, kombinirati je s rajčicama i pestom, pečenim povrćem, voćem ili tjesteninom.
  • Jedi je svježu – burrata se ne čuva dugo; najbolja je dan kada je otvorena.

Tradicionalno se jede hladna ili sobne temperature, bez previše dodataka, kako bi se istaknula njezina nježna mliječna aroma.

 

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx