
Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice

Tjestenina s umakom od rajčice klasik je koji se lako priprema, a može se prilagoditi različitim ukusima i preferencijama. Bilo da ste raspoloženi za bogati mesni umak ili laganiju vegetarijansku verziju, ovo jelo uvijek pruža utjehu i zadovoljstvo. Donosimo četiri jednostavna recepta koji će oduševiti vaše nepce i biti gotovi u tren oka.
Vegetarijanska klasika: Penne s jednostavnim umakom od rajčice
Malo je jela utješnije od klasične tjestenine s gustim, aromatičnim umakom od rajčice. Ovaj recept, predivan u svojoj jednostavnosti, gotov je za manje od 30 minuta i savršen je primjer kako s nekoliko kvalitetnih sastojaka možete stvoriti izvanredan obrok.
Sastojci:
- 2 šalice penne tjestenine (oko 225g)
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manji žuti luk, sjeckani (oko 1/2 šalice)
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 1/2 šalice konzerviranih drobljenih rajčica (ili pasirane rajčice)
- 1/4 žličice čili pahuljica (ili po ukusu)
- Sol po ukusu
Priprema:
Na mješavini maslaca i maslinovog ulja u tavi srednje veličine pirjajte sjeckani luk na srednje jakoj vatri dok ne omekša i postane proziran, otprilike 5 do 6 minuta. Dodajte mljeveni češnjak i kuhajte, miješajući, još 15-ak sekundi. Ulijte drobljene rajčice i pustite da zavrije. Začinite čili pahuljicama i solju po ukusu te ostavite da lagano kuha 15 minuta. U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i skuhajte penne dok ne budu al dente, otprilike 10 do 11 minuta, ili prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu, sačuvavši otprilike 1/4 šalice vode od kuhanja. Dodajte tjesteninu zajedno sa sačuvanom vodom od kuhanja u umak od rajčice. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine i kuhajte zajedno još minutu kako bi se okusi potpuno proželi. Po potrebi dodatno začinite i poslužite odmah, toplo.
Kremasta tjestenina s rajčicom i junetinom iz jednog lonca
Varijacija na temu bolognesea, ova tjestenina s junetinom i kremastim umakom od rajčice priprema se u jednom loncu, što znači manje pranja suđa, a više uživanja u bogatim okusima. Talijanski začini i dašak vrhnja čine ovo jelo pravim favoritom.
Sastojci:
- 360g kratke tjestenine (npr. fusilli, penne, ziti)
- 450g nemasne mljevene junetine
- 1 veći luk, sjeckani
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 400g konzerviranih sjeckanih rajčica
- 4 šalice (oko 1L) pilećeg temeljca (možete koristiti i temeljac u prahu poput
- 3/4 šalice vrhnja za kuhanje
- 1 žličica talijanske mješavine začina
- Prstohvat čili pahuljica (po želji)
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje
Priprema:
U velikom loncu ili dubokoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša, zatim dodajte mljeveni češnjak i pirjajte još minutu. Dodajte mljevenu junetinu i kuhajte, razbijajući grudice mesa kuhačom, dok ne posmeđi i ne nestane crvenila. Umiješajte talijansku mješavinu začina i kuhajte 30 sekundi da se arome oslobode, zatim dodajte koncentrat rajčice i miješajte još minutu. Ulijte pileći temeljac i konzervirane sjeckane rajčice, dodajte čili pahuljice (ako koristite), sol i papar. Dobro promiješajte, a zatim dodajte suhu tjesteninu. Pustite da tekućina ponovno zavrije, zatim smanjite vatru na lagano, poklopite i kuhajte oko 15 minuta, ili dok tjestenina ne bude skoro kuhana. Miješajte svakih nekoliko minuta, a pred kraj češće, kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno lonca. Kada je tjestenina skoro gotova, umiješajte vrhnje za kuhanje. Pustite da ponovno lagano zavrije i kuhajte još minutu-dvije dok se umak malo ne zgusne i tjestenina ne bude potpuno kuhana. Umak će biti prilično tekuć kada ga skinete s vatre, ali će se zgusnuti dok jelo malo odstoji prije posluživanja. Poslužite posuto parmezanom po želji.
Brza tjestenina s mljevenom junetinom i kremastim umakom
Savršena za užurbane radne dane, ova tjestenina s mljevenom junetinom i kremastim umakom od rajčice gotova je za otprilike 30 minuta, a okusom podsjeća na umak koji se dugo krčkao. Jednostavni sastojci i brza priprema čine je idealnim obiteljskim obrokom.
Sastojci:
- 225g tjestenine (npr. fusilli, penne)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 srednje glavice luka, sjeckanog
- 450g nemasne mljevene junetine
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 400g konzerviranih sjeckanih rajčica (s sokom)
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1/2 žličice Dijon senfa (po želji, za dodatnu dubinu okusa)
- 1/4 žličice talijanske mješavine začina
- 3/4 šalice vrhnja za kuhanje (punomasnog)
- Sol i papar po ukusu
- Svježe naribani parmezan za posluživanje (po želji)
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju u velikom loncu posoljene vode. Dok se tjestenina kuha, u velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i pirjajte 4-5 minuta dok ne omekša. Dodajte mljevenu junetinu i češnjak te nastavite kuhati još oko 8 minuta, ili dok junetina ne posmeđi, razbijajući meso kuhačom tijekom kuhanja. Ako ima puno viška masnoće, pažljivo je ocijedite. Umiješajte konzervirane sjeckane rajčice, koncentrat rajčice, Dijon senf (ako koristite) i talijansku mješavinu začina. Pustite da umak lagano krčka 4-5 minuta, ili dok se malo ne reducira i zgusne. Umiješajte vrhnje za kuhanje i kuhajte još 3-5 minuta da se umak ugrije i dodatno malo zgusne. Obilno začinite solju i paprom po ukusu. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s pripremljenim umakom. Poslužite odmah, posuto svježe naribanim parmezanom po želji.
Jednostavna kremasta tjestenina s umakom od rajčice
Brz i jednostavan recept za kremastu tjesteninu sa svilenkastim umakom od rajčice koji je gotov dok se tjestenina skuha. Idealan je za laganu, ali ukusnu večeru tijekom tjedna, koristeći svakodnevne sastojke koje vjerojatno već imate pri ruci.
Sastojci:
- 225g tjestenine (npr. penne ili druga omiljena vrsta)
- 2 žlice maslaca
- 2-3 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 400g pasirane rajčice (passata, kvalitetni brendovi poput
- 3/4 šalice vrhnja za kuhanje (punomasnog, za najbolju kremoznost)
- 1/4 žličice talijanske mješavine začina
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat šećera (po želji, za uravnoteženje kiselosti rajčice)
- Svježe naribani parmezan za posluživanje
Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente u velikom loncu posoljene vode prema uputama na pakiranju. U međuvremenu, dok se tjestenina kuha, otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveni češnjak i pirjajte oko minutu, neprestano miješajući, pazeći da ne zagori i ne postane gorak. Umiješajte koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, vrhnje za kuhanje i talijansku mješavinu začina. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Pustite umak da lagano krčka oko 5 minuta, ili dok se ne zgusne po vašoj želji; trebao bi vrlo nježno ključati, pa po potrebi smanjite vatru kako biste izbjegli prskanje. Začinite umak solju i paprom po ukusu. Ako je umak previše kiselkast za vaš ukus, dodajte prstohvat šećera kako biste uravnotežili okuse. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s pripremljenim umakom (ako se umak previše zgusne, dodajte malo vruće vode u kojoj se kuhala tjestenina). Poslužite odmah, obilno posuto svježe naribanim parmezanom.


Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Stradivarius oduševljava ljetnom kolekcijom sandala i natikača - donosimo favorite
