'Ženska strana s Marijom Pajić'

Josipa Maslać Petričević: Od bankrota do uspješne menadžerice s tvrtkom koja posluje 40 godina

Ona je vlasnica NAFTALINE, megauspješne tvrtke koja već skoro 40 godina pomiče granice tekstilne industrije, majka dvoje djece i bivša studentica prava koja je prvi biznis pokrenula sa samo 20 godina. Marija Pajić u novoj epizodi svog podcasta razgovarala je s Josipom Maslać Petričević, ženom koja bi mogla biti inspiracija mnogima.

josipa maslač (2).jpg

Gošća nove epizode 'Ženska strana s Marijom Pajić' ovog je puta inspirativna domaća poduzetnica Josipa Maslać Petričević. Ova žena može se pohvaliti iznimnouspješnom poduzetničkom pričom, ali i činjenicom da ju život nije uvijek mazio - a ona se uvijek uspjela osoviti na noge i krenuti dalje još jača i moćnija. Kao studentica Pravnog fakulteta postala je majka vrlo rano, ali je istovremeno pokrenula i svoj posao - mali dućan s jeans odjećom. Od tada je njezin biznis stasao u jedan od impresivnijih na našem tržištu, a njezina firma NAFTALINA može se pohvaliti s dugogodišnjim poslovanjem i ponudom koja je temeljena na tekstilu, ali ne samo na tekstilu i dizajnu odjeće već i tekstilu koji se koristi za uređenje interijera.

Image

„NAFTALINA našim klijentima nudi zaokruženu priču – od tekstila za odjeću i interijere, šivanja i dizajniranja, pa sve do održavanja tih materijala, zbog čega smo otvorili i praonu. Tako klijentu možemo ponuditi sve na jednom mjestu – od dizajna, ideje, šivanja, pa sve do održavanja i servisa“, objašnjava Josipa Maslać Petričević na samom početku svoje megauspješne priče.

No, ono što je puno inspirativnije od samog poslovnog uspjeha je Josipin put do njega, a koji je bio prepun uspona i padova. Od malog dućana s traperom, preko bankrota i teških ratnih godina, pa sve do današnje pozicije jedne od poslovnih liderica regije – Josipa je svakako žena bogatog životnog i profesionalnog iskustva koja svojom upornošću i predanošću uspjehu može biti uzor svima.

Image

Josipa je otkrila da za ničim ne žali te da bi odmah, da ju netko vrati 35 godina unazad, potpisala sve što sad ima i bila bi sretna s tim, no naglašava kako iza svog njezinog uspjeha stoji i tvrdokoran rad, posvećenost poslu i djeci koja su je uvijek gurala da bude najbolja verzija sebe.

„Da mi je netko kao studentici rekao što ću sve danas imati rekla bih mu da ne vjerujem, ne bi se to činilo realno, ali sad s ovog odmaka mogu reći da su sve godine koje su prošle od tada do danas bile lijepe. Čak i kad je bilo loše, to me ojačalo i uvijek sam pronašla nešto lijepo. Kad su godine bile loše, tad je obično čovjek sam, što je dobro, jer tada najbolje spoznamo sebe i svoje mogućnosti“, objašnjava Josipa koja je svoje najteže trenutke preživjela u vrijeme rata 1990-ih, kada joj se odjednom raspao brak, firma joj je bankrotirala, a majka doživjela moždani udar. Ostala je posve sama – ali se izdigla iz pepela te će seljedeće godine njezina NAFTALINA proslaviti čak 40 godina svog djelovanja!

Josipa stoga jasno poručuje svim ženama, ali i muškarcima – „u životu je ključno samo jedno, otisnite se u ocean i prihvatite izazov, pa ma kako se strašnim činio.“

Ovoj su uspješnoj ženi najveća podrška, ali i motivacija bila njezina djeca, za koju je uvijek imala energije truditi se i omogućiti im sve najbolje što je mogla. Josipa tako otkriva kako smatra da osobe koje imaju veliku životnu strast i energiju mogu uspješno balansirati sve – od posla do kuće preko djece – samo ako to dovoljno jako žele.

„Balans unutar nas samih ključan je za donošenje svih odluka, a ključan je i da bismo na najbrži i najlakši način došli do cilja“, govori Josipa. Osim svojih životnih iskustava, otkrila je i mnoge druge mudrosti i spoznaje iz svog bogatog životnog iskustva, svoje mišljenje o važnosti timskog rada, kao i što želi za svoju obitelj i budućnost. Sve detalje možete saznati u ovoj novoj zanimljivoj epizodi 'Ženske strane s Marijom Pajić'.