Zvjezdasti anis - moćno sredstvo protiv prehlada i gripe

Priroda se pobrine za sve, samo treba znati što tražiti. Želiš li ojačati imunitet, u jesen i zimu kuhaj čaj od zvjezdastog anisa

Zvjezdasti anis - moćno sredstvo protiv prehlada i gripe
Play logo

Jak imunitet ključan je u borbi protiv bolesti, osobito sada kada se bliži sezona gripe i prehlada te iz dana u dan raste broj zaraženih Cvidom 19.

Kako bi ojačala svoj unutarnji sustav obrane, nije nužno u ljekarni trošiti novce na razno razne preparate, već je dovoljno zaviriti u kuhinju i među začinima pronaći one koji dižu imunitet. Jedan od njih je zvjezdasti anis, plod zimzelenog drveta koje raste u Kini i Sjevernom Vijetnamu.

Play logo(FOTO: Pexels)

Zvjezdasti anis je izuzetno aromatičan začin, bogatog mirisa, koji se koristi za pripremu slatkih i slanih jela, ali i u narodnoj medicini. Ima jaka antiupalna svojstva, obiluje antioksidansima i vitaminima. U nastavku pročitaj zbog čega je dobar, za što ga je dobro koristiti i kako ga konzumirati.  

Obiluje vitaminima A i C

Zvjezdasti anis ima visoku razinu vitamina A i C koji su izuzetno važni u borbi protiv infekcija te ubrzavaju oporavak kod prehlada i gripe. Vitamin C je vrlo bitno redovito konzumirati kako ne bi došlo do zaraze. Osim u zvjezdastom anisu, ima ga u citrusima, paprici, šipku.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Play logo

Sadrži prirodni antibiotik

Aktivni sastojak zvjezdastog anisa je timol, kemikalija koja ima jaka antimikrobna svojstva i djeluje na gram-pozitivne te gram-negativne bakterije. Prirodna je zamjena antibioticima. Također ima i antivirusna svojstva te osobito dobro djeluje na respiratorni sustav.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Ublažava probavne probleme i menstraulne grčeve

Zvjezdasti anis ublažava mučninu i pomaže kod napuhnutosti te je jako dobro sredstvo protiv menstrualnih grčeva. Čaj od zvezdastog anisa duboko opušta mišiće. 

Play logo
shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Ima jaka antiupalna svojstva

Ovaj začin smanjuje upale u organizmu, jak je antioksidans te neutralizira štetni utjecaj slobodnih radikala na stanice. Zbog svog antiupalnog svojstva, odličan je saveznik imuniteta. Upale oslabljuju tijelo i dovode do bolesti.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Play logo

Kako ga konzumirati?

Zvjezdasti anis bi trebalao konzumirati što češće, bilo da ga dodaješ jelima kao začin ili ga stavljaš u marinade. No, želiš li ga koristiti kao prevenciju i ojačati organizam kako bi bio otporan na virus, od zvjezdastog anisa spravljaj čaj. 

Zakuhaj dva decilitra vode i u nju dodaj 4-5 zvjezdastih anisa. Makni s vatre, poklopi i ostavi da odstoji 15-ak minuta prije konzumacije. Najbolje ga je piti na prazan želudac.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.