Jak imunitet ključan je u borbi protiv bolesti, osobito sada kada se bliži sezona gripe i prehlada te iz dana u dan raste broj zaraženih Cvidom 19.
Kako bi ojačala svoj unutarnji sustav obrane, nije nužno u ljekarni trošiti novce na razno razne preparate, već je dovoljno zaviriti u kuhinju i među začinima pronaći one koji dižu imunitet. Jedan od njih je zvjezdasti anis, plod zimzelenog drveta koje raste u Kini i Sjevernom Vijetnamu.
(FOTO: Pexels)
Zvjezdasti anis je izuzetno aromatičan začin, bogatog mirisa, koji se koristi za pripremu slatkih i slanih jela, ali i u narodnoj medicini. Ima jaka antiupalna svojstva, obiluje antioksidansima i vitaminima. U nastavku pročitaj zbog čega je dobar, za što ga je dobro koristiti i kako ga konzumirati.
Obiluje vitaminima A i C
Zvjezdasti anis ima visoku razinu vitamina A i C koji su izuzetno važni u borbi protiv infekcija te ubrzavaju oporavak kod prehlada i gripe. Vitamin C je vrlo bitno redovito konzumirati kako ne bi došlo do zaraze. Osim u zvjezdastom anisu, ima ga u citrusima, paprici, šipku.
(FOTO: Pexels)
Sadrži prirodni antibiotik
Aktivni sastojak zvjezdastog anisa je timol, kemikalija koja ima jaka antimikrobna svojstva i djeluje na gram-pozitivne te gram-negativne bakterije. Prirodna je zamjena antibioticima. Također ima i antivirusna svojstva te osobito dobro djeluje na respiratorni sustav.
(FOTO: Pexels)
Ublažava probavne probleme i menstraulne grčeve
Zvjezdasti anis ublažava mučninu i pomaže kod napuhnutosti te je jako dobro sredstvo protiv menstrualnih grčeva. Čaj od zvezdastog anisa duboko opušta mišiće.
(FOTO: Pexels)
Ima jaka antiupalna svojstva
Ovaj začin smanjuje upale u organizmu, jak je antioksidans te neutralizira štetni utjecaj slobodnih radikala na stanice. Zbog svog antiupalnog svojstva, odličan je saveznik imuniteta. Upale oslabljuju tijelo i dovode do bolesti.
(FOTO: Pexels)
Kako ga konzumirati?
Zvjezdasti anis bi trebalao konzumirati što češće, bilo da ga dodaješ jelima kao začin ili ga stavljaš u marinade. No, želiš li ga koristiti kao prevenciju i ojačati organizam kako bi bio otporan na virus, od zvjezdastog anisa spravljaj čaj.
Zakuhaj dva decilitra vode i u nju dodaj 4-5 zvjezdastih anisa. Makni s vatre, poklopi i ostavi da odstoji 15-ak minuta prije konzumacije. Najbolje ga je piti na prazan želudac.
(FOTO: Pexels)