Želite se riješiti neke bolesti? Izbaciti loše navike iz vaše svakodnevnice? Živjeti duže i zdravije? Upoznajte zob, vašu novu čuvaricu zdravlja!
Što je zob?
Poznata još kao sitna žitarica, biljka dugog dana, hrana za stoku, zelenu krmu i naposlijetku, ljude, zob je namirnica među ljudima podcijenjene ali nevjerojatne nutricionističke vrijednosti. Osim vode, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i minerala, zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Iz oljuštenih zrna zobi dobiva se lako probavljiva hrana za djecu i bolesnike. Ta biljka iz porodice trava postaje vrlo važna biljka za čovjekovu ishranu zato što ima veliku hranjivu vrijednost i najviše masnih kiselina koje su raspoređene u savršenom omjeru.
Ljekovito djelovanje čudesne biljke
Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi te poboljšanje probave. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamne i minerale. Koristi se za liječenje upala probavnih organa, a djeluje i na regeneraciju cjelokupnog organizma. Indijski liječnici upotrebljavaju zob za odvikavanje od opojnih droga, pa se tako počela i šire u svijetu koristiti za odvikavanje, no najčešće od pušenja.
Čudesan učinak imaju i kupelji pripremljeni od zobene slame. Veoma su korisne kod svih reumatičnih poteškoća, križobolje, svih vrsta kočenja, dok su napitci od zobi učinkoviti za bolesti bubrega, bubrežnih kamenaca zatim kod bolesne jetre, žuči...
Doručak od zobi – idealan doručak
Ugljikohidrati unutar zobi se sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja i bez napada gladi, kao kod rafinirane hrane. U kombinaciji s voćem i orašastim plodovima, zob predstavlja idealan doručak.
Kad se koristi u ishrani, ona potpomaže stvaranju krvi, jača zube i kosti, potiče rad mozga, rast kod djece i jačanje mišićne mase kod odraslih. Zbog lakoće s kojom se probavlja, zob se preporuča oboljelima na želucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama, slaboj djeci i iscrpljenim osobama općenito, te je iznimno preporučljivo da takve osobe konzumiraju zob svakoga dana. Po jutru se dan poznaje, stoga savjetujemo da već u doručak uključite zob, i promijenite si život!
,,I ja želim uključiti zob u svoju prehranu!''
Ako je tako, samo naprijed! Zahvaljujući prof. dr. Rickard Osteu i njegovom zdravom otkriću iz Švedske, već danas možete nabaviti svoj OATLY organski napitak. Zobeno je mlijeko, uz rižino i sojino, najuravnoteženija alternativa kravljem mlijeku.
Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke Oatly, kaže da ,,u usporedbi s našim proizvodima, rižino mlijeko ima manje proteina, kravlje mlijeko više masnoća, a sojino mlijeko manje ugljikohidrata''. Oatly zobeni napitak spravljen je od zobi, repičinog ulja, kalcija i vitamina, te osim što je idealan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama, dio je i raznih recepata rado koristivih u mnogim kuhinjama. Ostali Oatly proizvodi najpogodniji su za brze doručke, međuobroke ili u okviru dijetalne prehrane.
Mnogima još nije poznato da je zob odlična namirnica i za srce. Takozvani beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila. Konzumiranje samo tri grama beta glukana dnevno snižava kolesterol, a popijete li samo jednu čašu Oatly zobenog mlijeka dnevno pokrili ste gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima.
Kako od zrna zobi dobiti hvalevrijedne namirnice?
Postupak je sve osim jednostavan, ali se svejedno godišnje u Oatlyevim pogonima proizvede oko 30 milijuna litara ovog ukusnog i zdravog napitka.
Uporan profesor Rickard Oste otkrio je metodu po kojoj se pozitivna svojstva zobi prenose iz krutoga u tekuće stanje. Švedski znanstvenici usitnjavaju zob patentiranim postupkom, dodaju vodu, ulje repice i morsku sol, te dodatkom enzima smjesu prerađuju u homogenu tekućinu.
1994. Oste je dobio prvu litru zobenog mlijeka, a danas je tvrtka Oatley u Švedskoj vodeća u segmentu zobenog napitka.
Zdravlje na najukusniji mogući način
Zdravlje može biti jako ukusno, posebno uz ove recepte koje je osmislio Tvrtko Šakota, chef restorana Nova u Zagrebu. Otkrit ćemo vam neke od najzanimljivijih recepata iz njegove vlastite škrinje blaga, kuharice 'Preporuka Chefa'.
Palačinke s Oatly zobenim napitkom
Sastojci:
200 grama prosijanog brašna 850
25 grama prosijanog slanutkovog brašna
Prstohvat organskog praška za pecivo
3 dcl zobenog napitka
Prstohvat kurkume
Prstohvat soli
30 grama otopljenog organskog margarina
Priprema:
Pomiješati brašna, prašak za pecivo, kurkumu i sol. Polako ulijevati zobeno mlijeko i miješati s pjenjačom, a zatim dodati margarin. Smjesa treba biti dosta rijetka. Ostaviti da odstoji u frižideru barem pola sata i peći na zagrijanoj tavi koja se samo malo premaže uljem. Puniti s nadjevom po želji.
Mousse od čokolade i indijskog oraščića
Sastojci:
3 dcl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dcl zobenog vrhnja
1 dcl agava sirupa
Priprema:
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom 1 minutu. Rastopiti čokoladu i dodati ju, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miksati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti
Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom
i
umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
Redukcija sakea i mirina
Pjenica sa ružmarinom
Priprema:
Kroketi
1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
Sol
Za pohanje:
Organsko suncokretovo ulje
Brašno 850
Voda, sol
Krušne mrvice
Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati 1 minutu, a zatim dodati ostale sastojke, dobro izmiješati i izliti u lim za pačenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati modlicom na željeni oblik.
Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli, te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke. Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovom ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.
Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosovog ulja
Stručak svježeg timijana
Sol , bijeli papar
3 dcl zobenog vrhnja
Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje.
Redukcija sakea i mirina
1 dcl sakea
1 dcl mirina
2 cm svježeg đumbira
Flambirati sake i mirin, iskuhati do pola i dodati sok svježeg đumbira.
Pjenica sa ružmarinom
2 dcl zobenog napitka
5 grama sojinog lecitina
1 dcl maslinovog ulja
Sol
1 čajna žličica svježeg ružmarina, grančice
U zobeni napitak staviti ružmarin, ostaviti sat-dva da se dosegne željena aroma. Izvaditi ružmarin i dodati ostale sastojke, smiksati štapnim mikserom prije posluživanje da se stvori pjenica.
Krem-juha od rajčice sa žličnjacima od mrkve
2 crvena luka, narezana na sitno
100 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
4 režnja češnjaka, usitnjena
3 krumpira, narezana na kockice
300 g bundeve turkinje ili butternut, narezane na kocke (2 x 2 cm)
2 grančice svježe majčine dušice
1 šaka svježeg origana ili
1/2 žličice suhog
2 cm svježeg đumbira, usitnjenog
3 dcl passate od rajčice
1/2 l povrtnog temeljca
1 dcl zobenog vrhnja
sol (po želji)
3 žlice maslinova ulja
Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak da malo omekšaju. Dodajte bundevu, dimljeni tofu, majčinu dušicu, đumbir i krumpir pa pirjajte nekoliko minuta. Zatim zalijte temeljcem. Po potrebi dodajte temeljca da pokrije povrće. Kuhajte 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Dodajte passatu pa kuhajte još 10 min.
Dodajte vrhnje. Sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu te po potrebi dodajte još temeljca.
Dodajte svježi origano (suhi se dodaje na početku kuhanja).
Dodajte skuhane žličnjake.
žličnjaci
2 mrkve, kuhane
100 g kukuruznog brašna
100 g brašna tip 850
sojino mlijeko
sol (po želji)
1/2 žličice praška za pecivo bez aluminija
Mrkvu usitnite u blenderu i protisnite kroz cjedilo. Na laganoj vatri u tavi pržite mrkvu nekoliko minuta da ispari što više tekućine. Ostavite da se ohladi.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo bez aluminija i malo soli te postupno dolijevajte mlijeko kako
biste dobili gustu masu koja ne curi sa žlice. Dodajte pire od mrkve. Dobro promiješajte kuhačom.
U zakuhanu slanu vodu umočite žlicu pa zagrabite približno ½ žlice smjese te ubacite u vodu.
Postupak ponavljajte dok se sva smjesa ne potroši. Kad žličnjaci isplivaju na površinu, kuhajte
ih još nekoliko minuta, zatim ih možete prebaciti u juhu.
Recept i fotografija preuzeti iz kuharice Preporuka Chefa, Tvrtka Šakote u izdanju Planetopije.
Fotografija: Maja Danica Pečanić
Tekst pripremila: Ivona Jakovina