Znaš li što je Ichigo Ichie? Ovo je top 10 japanskih mudrosti za sretan i dug život

Japan je daleka zemlja u kojoj se živi potpuno drugačije. Itekako je poznata njihova sposobnost da smireno prolaze kroz velike nevolje te njihova dugovječnost

Znaš li što je Ichigo Ichie? Ovo je top 10 japanskih mudrosti za sretan i dug život

Svaki trenutak i sve što proživimo je jedinstveno, a jednom kada prođe više ga ništa ne može vratiti. Mnogo trenutaka i susreta u našim životima se dogode, a da ih čak nismo ni svjesni. Japanci su potpuno svjesni da ako pustimo da trenutak prođe, a da pritom ne uživamo, bit će zauvijek izgubljen.

Image

Psihologija boja: Što tvoja omiljena boja govori o tebi

Japanska filozofija Ichigo ichie može se prevesti kao "u ovom trenutku, prilika". Ovo umijeće življenja pomoći će nam da osvijestimo vlastiti život. Iako ne trebamo živjeti kao Japanci, možemo od njih "ukrasti" ove mudrosti i pokušati uljepšati svoj život. Ichigo Ichie može nam pomoći da vodimo sretniji i ispunjeniji život u kojem nas neće opterećivati prošlost ili briga za budućnost.

Mnogi od problema koji se pojavljuju u našim životima i u društvu potiču iz toga što ne obraćamo pozornost na druge ljude. U našem globaliziranom svijetu imamo priliku povezati se sa stotinama ljudi, ali izuzetno rijetko pronalazimo nekoga tko zaista zna slušati. Ako pogledamo ljude oko sebe i sebe shvatit ćemo koliko je teško ostati u sadašnjosti. Naše misle lutaju u različitim smjerovima i vrlo je teško ostati fokusiran na to gdje se nalazimo sada, što radimo i na osobu koja je s nama. Ichigo Ichie poziv je da našu pažnju usmjerimo na partnera, prijatelje i kolege. U svijetu punom sukoba prakticiranjem pažnje i svjesnosti možemo spasiti svijet. 

Dobro društvo također je vrlo važan dio ove japanske filozofije jer ljudi koji ne osjećaju radost življenja mogu pokvariti društvo svojom negativnošću. Okruži se sretnim i inspirativnim ljudima koji cijene i dijele ljepotu svakog trenutka, ali i koji mogu slušati. Ako si sama i nemaš društva, možeš sama sebi biti najbolje društvo! Uz pravi duh i šalicu čaja možeš imati nezaboravno slavlje.

Image


(Foto: Pexels)

Ichigo Ichie nije kompliciran, ali ovisi o našoj sposobnosti da osvijestimo sva naša osjetila. U svakom trenutku trebamo slušati, vidjeti, dodirivati, mirisati i uživati u svemu. Raditi nešto kao da je to zadnje što ćemo iskusiti na zemlji. Da bi se to dogodilo potrebno je maknuti  telefon jer trenutak u kojem se nalazimo je ljubomorni ljubavnik koji nas želi potpuno za sebe. Svaki neponovljivi trenutak je mala oaza sreće, a puno takvih malih trenutaka su pravi ocean sreće.

Uz ovih deset mudrosti naučit ćeš potpuno živjeti u sadašnjosti, prepoznajući dar svakog trenutka kako bi ti srce uvijek bilo puno ljepote: 

1. Ne odgađaj posebne trenutke
Svaka se prilika događa samo jednom. Ako ju ne zagrliš, zauvijek se gubi. "Sad ili nikad" je rečenica koje se često treba prisjećati u životu. Sjeti se samo koliko si posebnih prilika propustila u životu. 

2. Živi kao da će se sve dogoditi samo jednom u životu
Japanci se često pozdravljaju "ichigo ichie" kako bi sebe i voljene podsjetili koliko je svaki trenutak u našim životima jedinstven. Mi se nećemo pozdravljati tako, ali kad susretnemo nekoga možemo se nasmijati i poslušati što osoba ima za reći. 

3. Živi u sadašnjosti
Putovanja odnosno razmišljanja o prošlosti, ali i budućnosti često su bolna i gotovo uvijek beskorisna. Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Ne možeš znati što će se dogoditi, ali u ovom trenutku sve mogućnosti su otvorene. 


4. Učini nešto što nikad nisi učinila
Kao što je Einstein rekao "ne možeš raditi uvijek istu stvar i očekivati drukčije rezultate". Drugi način postizanja nezaboravnog trenutka je prepuštanje sebi i omogućavanje da u tebi procvjeta nešto novo. Budi hrabra i učini nešto što nikad nisi učinila. 

5. Meditiraj 
Možeš sjesti na jastuk za meditaciju ili samo sjesti i promatrati čudo života. Jednostavno se odmakni od svakodnevnog vrtloga žurbe i obaveza i otvorit će se nova vrata. Dovoljno je i nekoliko minuta dnevno da se "odmoriš" od svijeta i vratiš sebi. 

6. Lovi posebne trenutke
Kao i kod svake aktivnosti, što više vježbaš, rezultati će biti bolji. Osvijesti što se događa oko tebe i "ulovi" posebne trenutke, odnosno postani svjesna koliko lijepih stvari ima oko tebe. I nemoj biti stroga prema sebi. 

7. Ako ti se nešto ne sviđa, učini nešto drukčije
Ljudska bića su po prirodi transformativna i imaju moć da se "izmisle" onoliko puta koliko je potrebno. Ako je tvoja stvarnost previše sumorna i predvidljiva, možeš učiniti nešto drugo. 

8. Svaku priliku iskoristi za zabavu
Svako okupljanje može biti zabava. Ne čekaj prave okolnosti - odmor, izlet, rođendan. Ako promijeniš način razmišljanja svaki dan može biti slavlje za tebe i ljude koji te okružuju. 

9. Primijeti slučajnosti
Svjesnost o događajima u životu može ti pomoći da bolje čitaš znakove koje je ti svemir šalje. Zapisivanje tih trenutaka magije povećavat će tvoju sposobnost da pratiš nevidljive niti stvarnosti. Promatraj događaje u svom životu. 

10. Osvijesti sva svoja osjetila
Nauči slušati, gledati, dodirivati, kušati i mirisati kako bi u svakom trenutku osjetila bogatstvo života oko sebe. To će ti također pomoći da budiš pažljivija prema drugima i povećaš razinu empatije.