Znanstveno dokazano: Premali unos flavonoida povezan je s Alzheimerom

Jedeš li premalo namirnica poput bobičastog voća, jabuka i zelenog čaja, postoji veći rizik da ćeš oboljeti od Alzheimera u starosti

Znanstveno dokazano: Premali unos flavonoida povezan je s Alzheimerom

Iako ima sve više oboljelih od demencije, a stručnjaci predviđaju da će samo u SAD-u do 2050. od ovog teškog zdravstvenog stanja patiti čak 13,8 milijuna ljudi starijih od 65 godina, još uvijek se ne zna što mu je uzrok. No, brojna istraživanja pokazuju kako veliku ulogu igra prehrana. 

Image

Dobre vijesti za sve čokoholičare: Evo zašto bi svaki dan trebala jesti tamnu čokoladu


Nekoliko studija, piše Medical News Today, potvrdilo je da mediteranska prehrana smanjuje rizik od kognitivnih problema pa tako i od Alzheimera. Zanimljivo, taj je stil prehrane bogat flavonoidima, spojevima koji se prirodno nalaze u brojnom voću i povrću, ali i crnom vinu, tamnoj čokoladi i zelenom čaju. 

Posljednje istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da smanjeni unos flavonoida kroz život, povećava rizik od demencije u poznoj dobi.

Image


(FOTO: Pexels)

Znanstvenici su čak 20 godina pratili 2,801 ispitanika, odnosno njihove prehrambene navike i unos flavonoida. Ispitanici su svake četiri godine ispunjavali upitnike, odlazili na sistematske preglede na kojima su posebno bili podvrgavani testovima za Alzheimerovu bolest i ostale vrste demencije. "Naše istraživanje pružilo nam je uvid kako prehrana utječe na kognitivne sposobnosti pojedinca", poručuje voditelj studije dr. Paul Jacques.

Od 2,801 ispitanika, njih 193 razvilo je tijekom studije neki oblik demencije, a 158 baš Alzheimerovu bolest. 

Pokazalo se da nizak unos antocijanina, jedne vrste flavonoida kojim obiluje bobičasto voće, za četiri puta povećava rizik za demenciju, dok nizak unos flavonola (još jedne vrste flavonoida), kojih ima u jabukama, breskvama i zelenom čaju, za dva puta povećava ovaj rizik.

Nizak unos definiran je kao tek jedna pojedena jabuka u mjesec dana, ništa konzumiranog bobičastog voća i ništa zelenog čaja u istom periodu.

Image


(FOTO: Pexels)

Visokim unosom znanstvenici su u prosijeku smatrali 7.5 šalica bobičastog voća na mjesec, osam jabuka i 19 šalica zelenog čaja u mjesec dana. 

S obzirom da još uvijek ne postoji lijek za Azheimerovu bolest, bilo bi dobro pripaziti na prehranu. Stručnjaci kažu da nije kasno mijenjati prehrambene navike, odnosno da će imati pozitivan utjecaj na zdravlje, čak i ako imaš više od 50 godina. Ne kaže se bez razloga: "Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van".