Znanstvenici otkrili zbog čega žene više pate od migrena od muškaraca

Žene imaju visok prag boli, no priroda se pobrinula da žene osjećaju bol ipak jače od muškaraca

Znanstvenici otkrili zbog čega žene više pate od migrena od muškaraca

Zamisli da te jako boli glava i uzmeš tabletu protiv bolova pa umjesto da bol nestane, ona postane još jača. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Arizona pokazalo je da se upravo to može dogoditi osobama koje koriste opioide, češće ženama. Znanstvenici su otkrili da žene, zbog utjecaja neurohormona, hormona koje otpuštaju neuroni, jače osjećaju bol od muškaraca. Bol općenito, a osobito onu koju bi trebali ublažiti opioidi.

Image

Kako se riješiti migrene u nekoliko koraka


Neruohormon koji izaziva ovaj kontraefekt analgetika je prolaktin, poznat po poticanju laktacije kod trudnica u posljednjem tromjesečju trudnoće i kod majki odmah nakon porođaja. 
(FOTO: Pexels)


Profesor farmakologije, anesteziologije i neurologije pri spomenutom sveučilištu, Frank Porreca, primijetio je da žene češće od muškaraca osjećaju bol koja nije povezana s ozljedom i nema vidljivog uzroka, piše Medical Express. Razlog ovom fenomenu još nije otkriven.

Znanstvenici pretpostavljaju da ima veze sa stanicama i živcima koji šalju signale za bol mozgu, a razlikuju se kod muškaraca i žena.
Otkriće da neurohormon prolaktin utječe na doživljaj boli, u budućnosti će pomoći tretiranju funkcionalne boli (boli koja nema očitog uzroka),  a najčešće vrste takve boli su migrena, fibromialgija - kronična bol u cijelome tijelu te sindrom iritabilnih crijeva.

"Okidači za bol su uz prolaktin, stres, alkohol, umor i poremećaj spavanja", dodaje za spomenuti portal dr. Porreca. "Kada bismo pronašli način da pomognemo ženama koje pate od migrena, odnosno svedemo ih na jednak broj muškaraca koji imaju ovu vrstu glavobolje, postigli bismo revolucionarni pomak", kaže njegova kolegica dr. Edita Navratilova za istoimeni portal.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.