Znanstvenci otkrili na koji način stres potiče rast sijede kose

'Kad smo započeli s istraživanjem, znao sam da je stres loš za tijelo, no štetni utjecaj koji smo otkrili puno je veći', kaže autor harvardske studije

Znanstvenci otkrili na koji način stres potiče rast sijede kose

Studija objavljena prije nekoliko dana u časopisu Nature pokazala je da stres igra ključnu ulogu u pojavi sijedih vlasi i to na način na koji znanstvenici nisu očekivali.

Stručnjaci s Harvarda otkrili su biološke mehanizme pomoću kojih stres djeluje na kosu. Kada smo u strahu aktiviraju se određeni živci koji djeluju po principu "bori se ili bježi", a pritom uzrokuju štetu na vlasima, oštećujući pigment u folikulu dlake. Ovo je, poručuju znanstvenici u studiji, tek jedan od načina na koji stres štetno djeluje na organizam.

"Svi imamo iskustvo o tome kako stres djeluje na tijelo i psihu. U ovoj smo studiji htjeli razumjeti kako utječe na različita tkiva te dovodi do promjena u organizmu. U pigmentu kose najbolje se mogao vidjeti njegov učinak", kaže za portal Study Finds autor studije Ya-Chien Hsu, profesor regenerativne biologije na Harvardu.

Image

Ove slavne dame odrekle su se boje za kosu i ponosno nose svoje sijede

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Već je otprije poznato da stres utječe na cijelo tijelo, a sada su znanstvenici proučili kako točno djeluje na kosu. Prvo su pretpostavili da stres napada stanice imuniteta, ali su tu teoriju odbacili kada su otkrili da miševi bez imuniteta i dalje sijede. Mislili su i da je hormon kortizol krivac za gubitak pigmenta u kosi, no i to se pokazalo netočnim.

Metoda eliminacije odvela ih je do simpatikusa, odnosno simpatičkog živčanog sustava koji kontrolira odgovor tijela na stres tako što aktivira mehanizam "bori se ili bježi". Svaki folikul dlake sadrži simpatički živac. Pod utjecajem stresa  u dlakama se oslobađa kemikalija norepinefrin koju apsorbiraju matične stanice zadužene za regeneraciju pigmenta. Matične stanice u folikulima potiču stvaranje pigmenta, odnosno prirodne boje kose. No, kada si pod stresom i oslobađa se norepinefrin (noradrenalin), tvoje su matične stanice preaktivne i troše zalihe pigmenta u folikulu, zbog čega sijediš.

"Kad smo započeli s istraživanjem, znao sam da je stres loš za tijelo, no štetni utjecaj koji smo otkrili puno je veći, no što sam mislio. Nakon samo nekoliko dana kod miševa su se izgubile sve matične stanice koje regeneriraju pigment. Šteta je trajna, odnosno ne može se sanirati", kaže autor studije za spomenuti portal.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.