Žensko zdravlje

Pet znakova hormonalne neravnoteže koje svaka žena treba primijetiti

Čak i manji hormonalni disbalans može imati dugoročan utjecaj na žensko zdravlje te je vrlo važno pratiti znakove koje tijelo šalje

pexels-masha-raymers-5012925 (1).jpg
Foto: Pexels

Žene su posebno osjetljive na riječ "hormoni" jer znaju koliko utječu na njihovu svakodnevicu tijekom cijelog života. No većina žena misli da nema nikakve probleme, odnosno smatraju da su redovita menstruacija, uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba dovoljne za ravnotežu hormona. Ali hormonalna neravnoteža nije povezana samo s ovim faktorima u svakodnevnom životu.

Image
Naporne oscilacije

Sve što trebaš znati o hormonalnim promjenama za vrijeme menstruacije

Hormoni su odgovorni za puno toga poput promjena raspoloženja, promjenama na koži i još mnogo toga jer oni funkcioniraju kao kemijski glasnici tijela, prenose vitalne informacije stanicama i tkivima. Do hormonalne neravnoteže dolazi kada imamo premalo ili previše hormona, a takva stanja nisu neuobičajena ni neizlječiva. No važno je na vrijeme prepoznati promjene kako bi se problemi riješavali ranije.

Hormonalna neravnoteža se može pretvoriti u ozbiljan dugoročan problem ako se ne liječi na vrijeme i zato je važno javiti se liječniku ako primijetiš simptome koji se ponavljaju. Naše tijelo na drugačije načine pokazuje da se pojavila hormonalna neravnoteža. Kod žena, česti znakovi hormonalne neravnoteže mogu varirati od neplodnosti i neredovitih menstruacija do akni i neobičnog rasta dlaka. Vrlo je važno napomenuti da su hormoni različiti u određeno doba ciklusa i normalno je osjećati se drugačije, a promjene su još očitije tijekom trudnoće i menopauze. Nutricionistica i edukatorica Ema Taylor za australski Harper's Bazaar objasnila je kojih pet znakova ukazuje na hormonalni disbalans.

Neredovita mjesečnica i izostanak

Iako mnoge žene misle da je izostanak mjesečnice i neredovitost nešto što je normalno i može se očekivati ipak se može raditi o nekom zdravstvenom problemu. "Vrlo je važno znati da neredovita mjesečnica i izostanak mogu biti simptom nekog problema, ali i ne moraju", kaže Taylor te dodaje.

Neredovite mjesečnice mogu biti simptom neredovite ovulacije ili njezinog izostanka, što ukazuje na smetnje u komunikaciji između mozga i jajnika. Ovu situaciju mogu stvoriti visoke razine stresa, deficit nutrijenata i različite dijete, pretjerano vježbanje ili zdravstveno stanje poput hipotireoze.

Fizički predmenstrualni simptomi

Snažne predmenstrualne simptome poput zadržavanja tekućine ili osjetljivosti dojki ne treba zanemarivati i shvaćati kao normalnu pojavu. Predmenstrualne simptomi se mogu očekivati kod 90 posto žena i pojavljuju se u različitim stupnjevima. Iako su ovi simptomi očekivani vrlo je važno znati da to nije normalno, naglašava Taylor. "Ovi simptomi se najčešće povezuju s viškom estrogena, a u nekim slučajevima može se raditi i o neadekvatnim razinama progesterona", dodaje Taylor.

Image
Foto: Unsplash

Mentalni predmenstrualni simptomi (tjeskoba, depresija i promjene raspoloženja)

Simptomi hormonalne neravnoteže mogu se manifestirati u području mentalnog zdravlja. Depresija, promjene raspoloženja i depresija mogu biti posljedica promjene razine estrogena. "Prije menstruacije se smanjuje razina estrogena što direktno utječe na razinu neurotransmitera za dobro raspoloženje, serotonin, dopamin,'umirujuće' neurotransmitere", objašnjava Taylor.

Također, neželjeni simptomi mogu se pojaviti ako estrogen padne brže od normalnog što rezultira iznenadnim promjenama neurotransmitera i opet utječe na raspoloženje. "Ako su te promjene raspoloženja ozbiljne može se raditi i stanju koje naziva predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD). Žene s PMDD-om preosjetljive su na promjene spolnih hormona. Ovo stanje može negativno utjecati na kvalitetu života žene, srećom, postoje mnogi prirodni tretmani za smanjivanje simptoma", objašnjava Taylor.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Akne, neobičan rast dlaka, masna koža također su pokazatelji hormonalne neravnoteže. "Jedno od najčešćih ženskih stanja koje vidim u svojoj klinici kao rezultat hormonalne neravnoteže je sindrom policističnih jajnika (PCOS)", objašnjava Taylor. Hormonalna neravnoteža povezana s ovim PCOS-om je inzulinska rezistencija i povišeni androgeni hormoni.

Žene s ovim sindromom mogu imati neredovite menstrualne cikluse, masnu kožu, neobičan rast dlaka na licu, vratu i stražnjici, tanku kosu i promjene u težini. Kako se dijagnosticira? Važno je napraviti krvne pretrage, a ne samo ultrazvuk, kako bi se točno postavila dijagnoza i odredilo primjereno liječenje.

Neplodnost ili spontani pobačaji

Bez obzira radi li se o problemima sa začećem ili sponatnim pobačajima ovakvi problemi mogu ukazivati na hormonalni disbalans. Budući da je PCOS (sindrom policističnih jajnika) identificiran kao jedan od vodećih uzroka neplodnosti, ključno je da se provedu odgovarajući testovi kako bi se osiguralo liječenje. No važno je napomenuti da nije svaki problem sa začećem nuspojava neuravnoteženih hormona.