Tijelo šalje signale

Vrijeme je za kočnicu: 7 znakova da trebaš prestati jesti bijeli kruh i peciva

Tijelo nam često šalje znakove da je potrebno napraviti promjene u prehrani. No često ih zanemarujemo zbog brze svakodnevice, a jedan od čestih problema modernog čovjeka je upravo prevelik unos pekarskih proizvoda

profimedia-0495754769.jpg
Foto: Profimedia.hr

Od peciva i jaja za doručak, preko kruha uz varivo za ručak, do nekoliko kriški pizze za večeru. Različiti pekarski proizvodi postali su dio svakodnevnih obroka kod većine ljudi. I dok su određene vrste kruha i peciva od cjelovitih žitarica dio zdrave prehrane, mogu pomoći u mršavljenju te sniziti krvni tlak - svejedno treba paziti na količinu.

Image
Nevjerojatne promjene

Pet pozitivnih stvari koje će se dogoditi ako izbaciš bijeli kruh iz prehrane

Osim toga, postoje i ozbiljni pokazatelji da unosimo prevelike količine pekarskih proizvoda, pogotovo onih od bijelog brašna koji općenito nisu dobri za zdravlje.

Ako se osjećaš tromo, bez energije ili si primjetila da si dobila nekoliko kilograma, trebala bi razmisliti koliko kruha i drugih sličnih pekarskih proizvoda unosiš tijekom dana te da ih smanjiš ili još bolje - prestaneš jesti i zamijeniš zdravijim alternativama. Posebno ako ti tijelo šalje neke od sljedećih signala...

POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako napraviti zdravi fitometabolički kruh

Debljaš se

Primjećuješ da se u posljednje vrijeme povećao broj na kućnoj vagi? Možda je to znak da bi trebala smanjiti unos pekarskih proizvoda, posebno ako se tvoj izbor ugljikohidrata svodi na proizvode od bijelog brašna. Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Healthu, konzumacija dvije ili više porcija bijelog kruha dnevno je značajno povezana s rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Stoga ako želiš smršavjeti važno je izbaciti bijeli kruh iz prehrane. Dobro mjesto za početak zdravijeg životnog stila!

shimmer fallback

Povišeni krvni tlak

Bez obzira imaš li godinama visoki tlak ili si tek nedavno otkrila da se događaju promjene, trebala bi razmisliti o promjeni prehrane. Zdravije prehrambene navike su najjednostavniji način da smanjiš te brojeve u sigurne granice. Studija iz 2018. godine objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da konzumacija samo jednog komada bijelog kruha nekoliko puta tjedno povezana s povišenim krvnih tlakom. Problem s pekarskim proizvodima je i unos soli jer je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da se preporučeni dnevni unos soli unese samo s dvije kriške kruha, piše Eatthis.com.

shimmer fallback

Bolovi i grčevi u želucu

Primjećuješ da te boli želudac nakon što si pojela sendvič ili krišku kruha? Vrijeme je da pažljivo promotriš događaju li se svaki put bolovi ili grčevi? Ako se problem javlja nakon unosa ovih proizvoda onda bi u potpunosti trebala izbaciti pekarske proizvode iz prehrane. Prema američkoj Zakladi za celijakiju, oboljeli od celijakije često osjećaju jaku nadutost, bol, proljev i zatvor nakon što su pojeli hranu koja sadrži gluten, što sadrži većina pekarskih proizvoda.

shimmer fallback

Osip na tijelu

Na tijelu se može pojaviti iznenadni osip kao jedan od znakova da trebaš izbaciti kruh iz prehrane. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, otprilike 10% osoba s celijakijom razvit će dermatitis herpetiformis. Obično se radi o malih mjehurima i oteknućima koji simetrično izbijaju na leđima, stražnjici, laktovima, koljenima i vlasištu. No mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela.

shimmer fallback

Povišen šećer u krvi

Ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes ili predijabetes trebali bi preispitati unos pekarskih proizvoda. Većina njih je puna rafiniranog šećera što može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike za pojedince čiji šećer u krvi nije u adekvatnim granicama. Vrlo je važno paziti da su proizvodi koji se konzumiraju napravljeni od cjelovitog zrna.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.