Što uzrokuje refluks kiseline?
Povremena žgaravica obično se može pratiti na osnovu onoga što jedeš ili načina na koji jedeš, kaže za SELF Atif Iqbal, medicinski direktor Centra za probavu u MemorialCare Orange Coast Medical Center u Kaliforniji. Na primjer, objašnjava da bi obilan obrok mogao uzrokovati da se tvoj DES malo olabavi dok ti se želudac širi i da bi to moglo uzrokovati da malo kiseline 'prska' u jednjak. Kombiniranje puno hrane (koja je okidač) također može potaknuti simptome. Iako su okidači jedinstvena za svaku osobu, najčešći krivci uključuju:
- alkohol
- kofein
- gazirana pića
- čokoladu
- citrusno voće i sokove
- pepermint
- začinjenu ili masnu hranu, punomasne mliječne proizvode
- rajčice i umake od rajčice
Međutim, ako češće patiš od refluksa, moguće je da su u igri drugi čimbenici. "Hrana je najveći faktor, ali definitivno nije jedini", kaže dr. Iqbal. "Ako redovito dobivate refluks kiseline i pokušali ste promijeniti ono što jedete, a ne pomaže, trebali biste to provjeriti."
Dakle, postoje i druge stvari koje mogu povećati tvoj rizik od refluksa, a to su najčešće:
- trudnoća: pritisak na trbuh iz rastućeg trbuha gura želudac prema gore, zbog čega je žgaravica uobičajena za trudnice.
- lijekovi: neki lijekovi koji se koriste za liječenje drugih stanja mogu uzrokovati opuštanje DES-a, izazivajući simptome refluksa. To uključuje lijekove protiv bolova, sedative, antidepresive i one koji se koriste za alergije, visoki krvni tlak ili astmu, između ostalog.
- hijatalna hernija: ova vrsta kile nastaje kada spoj između želuca i jednjaka klizi gore-dolje, slabeći funkcionalnost spoja da spriječi refluks želučanog sadržaja u jednjak.
- dob: refluks kiseline može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali dr. Iqbal kaže da je češći kod ljudi starijih od 55 godina.
- obiteljska anamneza: studije sugeriraju da bi kod nekih ljudi mogla postojati genetska komponenta koja dovodi do opuštanja DES-a, odgođenog pražnjenja želuca i poremećaja u brzom uklanjanju kiseline.