Spriječi je

Želučana viroza - simptomi, liječenje i prevencija

Želučana viroza odnosno gastroenteritis najčešća je boljka nakon prehlada i gripe, odnosno infekcija gornjeg respiratornog trakta

pexels-anna-shvets-3962435.jpg
Foto: Pexels

U ovo doba godine jedeš puno više, no što je uobičajeno, hranu koja je kaloričnija i teža od one koju svakodnevno pripremaš. Takvi su blagdani. Nedvojbeno je da će se pokoji kilogram pritom prilijepiti za trbuh i bedra i da ćeš nakon što prođu Božić i Nova godina hlače moći jedva zakopčati. Zavapit ćeš u očaju za jednom želučanom virozom ne bi li se na neugodan, ali brzi način riješila viškova. Lakše je povraćati i sjediti na zahodskoj školjci, nego vježbati. Ustvari nije lakše, nego kad se već dogodi, moraš to odraditi. Volja ovdje ne igra nikakvu ulogu, dok je kod treninga ključna. Što je uopće želučana viroza, kako je spriječiti (šalu na stranu, nitko ne želi biti bolestan) i što učiniti dok traje.

Image

Nije samo gripa: Zimski zdravstveni problemi i kako se s njima nositi

Želučana viroza odnosno gastroenteritis najčešća je boljka nakon prehlada i gripe, odnosno infekcija gornjeg respiratornog trakta. Uzrokuju je virusi od kojih su najzaraziniji rotavirus i norovirus. Prvi je aktivniji zimi, dok drugi stvara probleme tijekom cijele godine.
Vrlo je zarazna, a to jasno možeš vidjeti kada ti dijete dođe kući, požali se da ga boli trbuh pa idućeg dana skoro cijeli razred ostane kod kuće sa želučanim tegobama. Kod djece je najčešći uzročnik crijevne viroze rotavirus (čak 65 posto teških proljeva diljem svijeta izaziva upravo ovaj virus).

shimmer fallback

Crijevna gripa - to je još jedan naziv za ovu zaraznu boljku, prenosi se prljavim rukama, neopranim i nepravilno termički obrađenim namirnicama te konzumacijom kontaminirane vode. Put prijenosa je feko-oralni. Ukoliko ti klinci "pokupe" crijevnu virozu vrlo je izvjesno da ćeš je i ti dobiti, čak i ako jako pripaziš. Ponekad se širi i kapljičnim putem. Osoba je zarazna malo prije pojave prvih simptoma, tijekom bolesti te čak do sedam dana nakon nje.

Simptomi

  • vrućica
  • mučnina
  • povraćanje
  • proljev koji kod rotavirusa traje do pet dana, kod virusa Norwalk dva dana, a kod adenoviroze do dva tjedna.
  • znojenje
  • hladna i vlažna koža
  • drhtavica
  • bol u mišićima

Liječenje

Kod želučane viroze najvažnije je nadoknaditi tekućinu i elektrolite koje tijelo izbaci povraćanjem i kroz proljev, odnosno spriječiti dehidraciju koja u krajnjem slučaju može biti fatalna. Zato bi trebalo piti crni čaj (u koji si dodala malo soli) ili čaj od šipka u malenim gutljajima ili na žlicu (u suprotnom će ga tijelo ponovno izbaciti), a kada simptomi popuste, jesti laganu pileću juhu i običnu, bijelu rižu te kuhanu mrkvu. Banana je također dobar izbor jer nadomješta kalij, no važno je jesti je u malim količinama i malim zalogajima.

Uvelike pomažu i probiotici koji vraćaju ravnotežu u crijeva. Ono što nikako ne pomaže i ne bi trebalo uzimati su antibiotici (oni djeluju na bakterije, a ovdje je riječ o virusu) te lijekovi protiv povraćanja i protiv proljeva.

Prevencija

Želiš li smanjiti rizik od želučane viroze obvezno peri ruke prije jela, prije i nakon odlaska na zahod. Peri voće i povrće prije konzmacije te vodi računa o higijeni u kuhinji.

Dobro bi bilo redovito konzumirati probiotike. To ne znači da moraš uzimati dodatke prehrani, već jest hranu koja ih sadrži, poput jogurta i kiselog kupusa čije je vrijeme upravo.
Na taj način ojačat ćeš crijevnu floru i osim što ćeš smanjiti rizik od pojave želučanih viroza, smanjit ćeš rizik i od ostalih bolesti jer zdrava crijeva znače jak imunitet.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.