
Želiš se početi zdravo hraniti, a ne znaš kako? Jednostavni savjeti uz koje to neće biti problem

Hrana koju jedeš ima velik utjecaj na tvoje zdravlje i kvalitetu života i toliko je razloga zašto bi se trebala početi zdravo hraniti.
Zasićene masnoće tijelu ne čine nikakvu uslugu, pa razmisli o nekim prijateljskijim alternativama mastima. Tako primjerice krišku sira na svom sendviču zamijeni kriškom avokada koji ima manje kalorija i manje zasićenih masti, ali više vlakana i hranjivih tvari. Pire od avokada koristi kao zamjenu za maslac kako bi povećala sadržaj vlakana i hranjivih tvari u hrani dok zasićene masnoće zamjenjuješ zdravim biljnim mastima.
Prilikom odabira grickalica za međuobrok, imaj na umu nekoliko stvari - koliko su ti ukusne i osjećaš li se nakon toga sito i sadrže li te grickalice hranjive tvari (vlakna, proteine, vitamine, minerale). Ako nisi sigurna gdje početi, onda kokice smatraj najboljim izborom. Ovisno o tome kakav okus preferiraš, kokice možeš upariti s tamnom čokoladom, kokosom, narezanom suhom rajčicom, svježe naribanim parmezanom, grožđicama ili pistacijama. Ali ne mislimo na kokice koje se rade u mirkrovalnoj!
Ovo je zapravo puno lakše nego što zvuči i to ne znači da u svoju hranu moraš dodavati hrpu drugih začina, već samo - morske alge. Dodavanje hidratiziranih morskih algi u juhe, gulaše, salate, marinade, umake, pa čak i na sendviče u malim količinama hrani će dati slani okus. Druga opcija je miso pasta - ako ju u hranu dodaš u malim količinama, sve što kuhaš dobit će intenzivan slan okus.
Ljeto je vrijeme bobičastog voća, što znači da je sada savršen trenutak da ga uključiš u svoju prehranu. Savršena opcija svakog ljeta svakako su i trešnje - slatke su i pune zdravih antioksidansa te su izvor melatonina, koji potiče zdrav san tijekom napornih ljetnih mjeseci.
Ugljikohidrati najbolje djeluju u paru s bjelančevinama ili zdravim masnoćama. Zdravi ugljikohidrati, poput voća i povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, bogati su vlaknima, vitaminima i mineralima. Iako su ti ugljikohidrati zdravi, oni se vrlo brzo probavljaju u želucu, zbog čega u roku od 20 do 40 minuta ponovno nastupa glad. Međutim, bjelančevinama i masnoćama treba puno duže da se razgrade i probave, zbog čega ćeš se dulje osjećati sito.
Povrće uvijek lagano isperi kako bi ga očistila, ali ga nikada nemoj natapati - to može uzrokovati da određeni proizvodi izgube dio vitamina C. Kad pripremaš povrće, nareži ga na velike komade ili ostavi cijelo kako bi tijekom kuhanja zadržalo sve vitamine i minerale.